Om Gothia Cup - Gothia Cup

Gothia Cup

The World Youth Cup


Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar. Varje år deltar runt 1700 lag från 80 nationer och de spelar 4500 matcher på 110 planer.

Det är lagen och deltagarna från världens alla hörn som gör turneringen unik. En mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet, med fotbollen som gemensam nämnare. Vår organisation består idag av 8 heltidsanställda och under turneringen jobbar fler än 2 500 personer.

Gothia Cup spelades första gången 1975. Turneringen startades av BK Häcken, GAIS och den lokala tidningen Arbetet men ägs sen början av 80-talet helt och hållet av BK Häcken. Genom åren har över miljon spelare från sammanlagt 146 länder deltagit i turneringen.

Mer än en fotbollsturnering

Att engagera sig i barns förutsättningar utanför själva fotbollen och utanför Sverige har alltid varit en viktig del i Gothia Cup. Skolorna i Kongo, Kim Källström Trophy och Meet the world med SKF är exempel på det.

Vi vill göra skillnad och som deltagare eller sponsor i Gothia Cup hjälper du till att göra världen lite bättre.

En mötesplats för världens ungdomar!

Från början kunde ingen ens föreställa sig vad den lilla ungdomsturneringen Gothia Cup skulle utvecklas till. Året var 1975 och idén med en turnering där även lag från utlandet skulle inbjudas var inte bara unik den skulle också visa sig vara väldigt framgångsrik. Unikt från starten var dessutom att flickorna fick vara med i en egen klass.Än idag finns det gamla gulnade papperet kvar där ett antal unga entusiaster skrev ner sina visioner för det nya Gothia Cup. Där står: ”Gothia Cup ska vara en mötesplats för världens ungdomar, oavsett hudfärg, kön eller religion”. Detta skrevs 1981 och är rättesnöret för verksamheten än idag. Med över en miljon deltagare från 143 länder och med epitetet som världens största ungdomsevenemang kan vi med fog säga att vi lyckats.Vi ska vara en upplevelse för alla deltagare. Gothia Cup – mer än fotboll, var ett uttryck som användes under många år. Störst resurser satsades på invigningen och idag samlar den varje år mer än 50.000 på Ullevis läktare.
Ord som upplevelse, möten och internationell fotboll har alltid förknippats med oss. Gothia Cup fick redan från början en hög fotbollsstatus. Att vinna Gothia Cup var och är något av det finaste man som ung fotbollsspelare kan önska sig. Idag är det en form av merit bara att delta.Att engagera sig i barns förutsättningar utanför själva fotbollen och utanför Sverige har alltid varit en viktig del i Gothia Cup. Vår betydelse vid sidan av planen har ökat. Skolorna i Kongo är ett exempel på detta. Ett annat är satsningen på Kim Källström Trophy, en klass för ungdomar med utvecklingsstörning. Ett tredje är turneringen Meet the World som drivs tillsammans med SKF i ett 20-tal fattigare länder.
Dennis Andersson
DENNIS ANDERSSON, GENERALSEKRETERARE

Vår historia

1975 - 275 lag, 5 nationer

Gothia Cup startar. För de flesta långväga gäster var det främst spelet på Valhallas plastgräs som gjorde störst intryck. Det var minsann inte många som hade spelat på artificiellt underlag tidigare. Tidningen Arbetet gjorde stora rubriker som ”Drömstart för Gothia Cup”. Alla inblandade var överens om att Gothia Cup blev en stor succé och därmed är det också klart att cupen kommer tillbaka..

1976 - 320 lag, 8 nationer

Andra upplagan av Gothia Cup, 1976, rubricerades som straffarnas turnering. Bland annat satte engelska Penn Minors och Ullersåkers Kisa från Norge ett svårslaget rekord när det krävdes hela 24 elvametare innan norrmännen stod som segrare. Bland 320 deltagande lag märktes bland andra Hillsborough Boys som var första klubb från Nordirland som deltog i en internationell turnering. Vidare kom fyra flicklag till spel.

1977 - 350 lag, 11 nationer

1977 hade Gothia Cup växt ytterligare och den här gången kunde cupledningen räkna in totalt 350 lag från elva nationer. Även på tjejsidan var det rekorddeltagande med 13 lag. Många kommer säkert ihåg de dramatiska scenerna i samband med tjejfinalen mellan Hackås IF och norska Sprint Jelöy. De svenska tjejerna grät hejdlöst efter 0-0 vid full tid. Förtvivlan berodde på att tjejerna själva ansåg att de inte hade några bra straffläggare. Men Hackås-gänget tog sig samman, vann med 4-2 och fick fälla glädjetårar när det hela var över.

1978 - 400 lag, 20 nationer

Gothia Cup 1978 sammanföll med Ullevis 20-årsjubileum. Det firades med en trenationsturnering för veteranlandslag med Sverige, Västtyskland och England och profiler som Bobby Charlton, Kurre Hamrin och Uwe Seeler. Öppningsmatchen Sverige-England sågs av nästan 7 000 åskådare, många av dem Gothia Cup-ungdomar. Deltagarmässigt var det naturligtvis rekord på nytt. Turneringen samlade inte mindre än 400 lag från 20 nationer. Bland de nya nationerna märktes det första arabiska laget i form av Iraq Football YT samt ungerska Tatabanyal som enda representanter från östblocket.

1979 - 425 lag, 20 nationer

1979 talades det om oslagbart rekord med 425 deltagande lag och totalt omkring 8 000 ungdomar från 20 nationer. Cupledningen hade till och med tvingats säga nej till ett 40-tal lag. ”Om intresset skulle öka ytterligare måste vi nog lägga matcher i både Kungsbacka och Kungälv”, förklarade Sven Ivarsson i organisationsledningen.

1980 - 390 lag, 18 nationer

För första gången kände Gothia Cup av en liten nedgång i antalet deltagande lag. Det spekulerades en hel del om varför ”bara” 390 lag från 18 nationer kom till spel. Men cupen utvecklades vidare med en hel del nya grepp i 1980 års upplaga. Bland annat infördes obligatorisk ålderskontroll och förlängning 2 x 7 minuter från kvartsfinalerna. Riksidrottsstyrelsens ordförande Karl Frithiofson invigningstalade och Leif ”Loket” Olsson var debattledare vid den tränarträff som anordnades.

1981 - 360 lag, 17 nationer

Den nedåtgående trenden i antalet deltagande lag fortsatte även 1981. Den här gången kom 360 lag från 17 nationer till spel. Turneringen präglades starkt av sex lag från Nigeria med publikfavoriterna Ysfon Stars i spetsen. Den här gången kom nigerianerna med en stor delegation politiker i släptåg. ”Fotbollen är viktigare än det politiska arbetet”, förklarade parlamentsledamoten Hon Osa Emokpae det uppmärksammade besöket.

1982 - 265 lag, 18 nationer

1982 stod BK Häcken på egna ben som arrangörer för Gothia Cup. Den nedåtgående trenden i antalet deltagande lag hade man emellertid inte lyckats vända. 265 lag från 18 nationer var en minskning för tredje året i följd och det gjorde nye cupgeneralen Dennis Andersson lite bekymrad. ”Inkomster och utgifter tar ut varandra och cupen ger möjligen någon tusenlapp i överskott”, suckade han efter turneringen.

1983 - 400 lag, 22 nationer

1983 kom den stora vändningen för Gothia Cup. Efter tre raka år där deltagarantalet minskade blev det ett rejält uppsving med nästan 11 000 deltagare i drygt 400 lag. Detta trots att bara ett av tio anmälda lag från Nigeria dök upp. Bland celebriteterna det här året återfanns gamle stormålvakten Alex Stepney som ledare för ett lag från Manchester med svår social bakgrund. Årets lag var annars, enligt gamla italienproffset Gunnar Gren och många andra experter, italienska US Voluntas. Anförda av Eugenio Corini – senare firat proffs i serie A – trollband killarna publiken och hyllades också i spalterna av Håkan Hermansson på GP: ”Det lilla bollgeniet Eugenio Corini verkar vara utrustad med sugproppar under fötterna.”

1984 - 440 lag, 30 nationer

1984 inleddes en ny epok i Gothia Cup. Bland de 440 lagen från ett 30-tal länder återfanns nämligen ”Den stora fågeln” från Bolivia för första gången. Tahuichi tog Gothia Cup-publiken med storm och gjorde 16-0 redan i första matchen. Sedan rullade det på i samma stil hela vägen fram till finalsegern mot tyska Blankenese. Regnet ställde till vissa problem men ett norskt lag som skulle möta Tahuichi såg det istället som sin stora chans att störa sydamerikanerna: ”Man kan ju alltid hoppas att de inte är simkunniga utan drunknar innan det hela är över”, sade en glad gutt inför matchen.

1985 - 502 lag, 29 nationer

1985 var ett nytt fantastiskt rekordår. Eller vad sägs om följande siffror: 502 lag från 29 nationer, 10 000 åskådare sjöng ”We are the world” på invigningen och 17 200 bevittnade lördagens finaler på Gamla Ullevi. Det senare gjorde Gothia Cup till landets sjätte största publika evenemang det här året.Publikfavoriter saknades heller inte. Bolivianska Tahuichi var tillbaka och drog storpublik till Heden match efter match. 17-årige lagkaptenen Marcos Echeverry är tveklöst en av cupens bästa spelare genom alla tider. Det blev naturligtvis klasseger på nytt även om finska Kuopion Pallo stred tappert i finalen och föll med hedersamma 2-4.

1986 - 550 lag, 31 nationer

Gothia Cup fortsatte att växa även 1986. 550 lag och sammanlagt omkring 15 000 spelare – trots att endast ett fåtal lag från Syd- och Nordamerika vågade sig hit på grund av Tjernobylkatastrofen. Den här upplagan rubricerades som ”Nya Gothia Cup”, vilket innebar att arrangörerna lade större vikt vid den personliga servicen. Den nya given betraktades som en succé och cupgeneralen Dennis Andersson såg goda utvecklingsmöjligheter. ”Med det här konceptet skall vi ha 1 000 lag redan 1990”, fastslog Dennis i ett tidningsuttalande. Andersson såg också TV-sportens satsning med tre timmars cupsändning som ett verkligt erkännande.

1987 - 740 lag, 38 nationer

1987 noterades nya fantastiska rekord. 740 deltagande lag från 38 nationer innebar en ökning med nästan 200 lag jämfört med föregående år. ”Nu kan cupen inte växa mer, staden räcker helt enkelt inte till”, menade man från arrangörshåll. 730 funktionärer fick jobba nästan dygnet runt för att det hela skulle fungera. Ett våldsamt regnväder underlättade inte jobbet precis. Inte mindre än 160 matcher fick flyttas och spelas i elljus. Det här var också året när storklubbarna satte sin prägel på cupen. FC Barcelona vann klass C och Glasgow Rangers gjorde hela 37-1 på vägen fram till slutsegern i klass D. Vidare gjorde IFK Göteborg ingen besviken när de debuterade i Gothia Cup med slutseger i klass C. På flicksidan var fyra av fem finaler oerhört jämna. Det var bara Kärra IF i klass K som lyckades vinna med mer än uddamålet. Populär gäst och prisutdelare det här året var brasilianske stjärnan Falcao.

1988 - 754 lag, 33 nationer

1988 talades det om tidernas satsning med 754 deltagande lag och bland dem bolivianska Tahuichi på populärt återbesök. Den kanske största satsningen hade nog arrangörerna ändå gjort på nattlivet när Svenska Mässan byggts om till disco för 6.000 ungdomar.Det här året bjöds det också på det första ”stormaktsmötet” i cupens historia – det vill säga en match mellan ett lag från USA och ett från Sovjetunionen. Lutj Kanasj från öst hade emellertid anmält sig i fel klass och de flesta spelarna var bara hälften så stora som sina motståndare. Så mycket till match blev det således inte, men det var en kul massmedial grej.

1989 - 810 lag, 38 nationer

1989 betraktades allmänt som den verkliga solskensturneringen. Allting klaffade för arrangörerna när totalt 810 lag från 38 nationer kom till spel. Till de mest välkomna nytillskotten för året hörde en ny läktare på Heden som tog cirka 5 000 åskådare.Lördagens finaler på Nya Ullevi lockade inte mindre än 23 000 åskådare – den tredje största publiktillströmningen i landet när det gällde fotboll det här året!Det här var också året när Tahuichis förlustnolla spräcktes i Gothia Cup. Bolivianerna tog sig programenligt fram till final i klass B, men här blev det sedan stopp mot det jugoslaviska storlaget Hajduk Split. Men det krävdes förlängning och straffar för att jugoslaverna skulle ta hem segern.

1990 - 940 lag, 42 nationer

Gothia Cup bara växer och växer. 1990 kom inte mindre än 940 lag till spel. Även organisationen växer sig starkare och det mesta flöt friktionsfritt. Bland deltagarna det här året märktes för första gången lag från såväl Öst- som Västtyskland. ”Nästa steg är väl att de kommer som representanter från ett och samma land”, skrev göteborgspressen. Ett skapligt tips. Tahuichis insats gav givetvis eko på nytt, laget spelade ånyo hem B-klassen och noterade därigenom klubbens 25:e cupseger på 30 försök genom tiderna.

1991 - 912 lag, 39 nationer

1991 års upplaga var på väg att hamna i skuggan av Gulf-kriget. Inte mindre än 130 anmälda lag från framför allt den amerikanska kontinenten lämnade återbud tidigt. Hälften lät sig dock övertygas om att Sverige låg på betryggande avstånd från krigets centrum och anslöt trots allt. Och när turneringen startade fanns hela 912 lag från 39 nationer på plats i Göteborg.Finalspelet på Ullevi lockade hela 21.275 åskådare. Och de fick bland annat se en pigg inhoppare från Alingsås vid namn Benjamin Farfa. Han hoppade in vid ställningen 1-2 i finalen mot tjeckiska Bohemians Prag i P79-finalen och gjorde fyra mål i rask följd.Alingsås IF vann med 6-3. Vidare visade Lundby IF att de även kan producera duktiga tjejer genom att vinna över Älvsjö AIK med 3-1 i klass M.

1992 - 745 lag, 41 nationer

1992 var det stark nigeriansk prägel på Gothia Cup. Göteborgarna föll pladask för de charmiga afrikanerna som dansade kring planerna på Heden mellan matcherna. För att inte tala om det publikfriande spelet. Så blev det också final för såväl Mowoe Babes som Ugbowo Bombers och Rivers United. De två förstnämnda slutade också som klassegrare medan Rivers United fick ge sig på straffsparkar mot rumänska CSSA Pitest i äldsta pojkklassen.

1993 - 810 lag, 44 nationer

Inför 1993 års upplaga av Gothia Cup fanns en liten oro bland arrangörerna för att man tvingats flytta såväl invigning som finalspel från Nya till Gamla Ullevi på grund av ombyggnaden inför friidrotts-VM 95. Men oron visade sig vara helt obefogad. Invigningen blev nämligen en färgsprakande succé med cirka 25.000 åskådare. Och finalspelet kändes nästan hetare än tidigare.Totalt kom 810 lag från 44 nationer till spel i den här upplagan som i viss mån präglades av en isande kall vind. Det mesta flöt friktionsfritt och den sportsliga ordningen återställdes också i och med att Tahuichi åter-igen vann B-klassen.

1994 - 917 lag, 47 nationer

Jubileumsturneringen 1994 minns de flesta säkert för den fantastiska invigningsfesten på Ullevi. 35.000 åskådare kom för att ta emot de västsvenska hjältarna från det svenska VM-laget som gjorde succé och blev bronsmedaljörer i USA. Hyllningarna ville aldrig ta slut när Thomas Ravelli, Kennet Andersson och de andra blågula profilerna kördes runt i öppna bilar ackompanjerade av ”När vi gräver guld i USA”. 1994 var också första gången Gothia Carneval arrangerades på Avenyn. Och så invigdes Kviberg med sju gräsplaner vilket innebar en ny era i cupens utveckling mot stora gräscentra.

1995 - 1094 lag, 48 nationer

En intensifierad marknadsföring internationellt gav resultat och 1995 års turnering lockade smått fantastiska 1.094 lag från 48 nationer, nästan precis 200 lag fler än föregående år. Det här betraktades också som den första riktiga gräsupplagan då Kviberg nu var fullt utbyggt med 20 planer. ”Aldrig mer grus”, sa också cupgeneralen Dennis Andersson i Göteborgs-Postens spalter när han sammanfattade det hela efteråt. Större delen av Heden hade tagits över av organisationen inför VM i friidrott, men det kunde Gothia Cup dra nytta av genom att använda VM-byn som inkvartering. På Heden 1 och Heden 2 var det dock spel på gräs.

1996 - 1133 lag, 46 nationer

1996 tvingades arrangörerna för första gången införa begränsningar för antalet deltagande lag. Varken skolor eller planer räckte till. Ändå blev det en liten ökning med drygt 50 lag, till 1.133 från 46 nationer. Dessa erbjöds bland annat spel på konstgräs på Heden 1 och Heden 2, detta efter åtskilliga politiska turer inom kommunen. Heden var också hetast i stan med rena karnevalsstämningen på och kring planerna under hela cupveckan.

1997 - 1158 lag, 52 nationer

1997 bjöd på en lång rad nya nationer, främst från Afrika och forna Östeuropa, vilket innebar nytt rekord såväl när det gäller deltagare som antal nationer. Totalt sett kom 1.158 lag från 52 nationer till spel. ”Frågan är om vi inte nått taket nu”, menade en trött men lycklig Dennis Andersson efteråt. Cupgeneralen var dock inte tröttare än att han stack iväg till Umeå för att springa 5-dagars i orientering direkt efter cupavslutningen.Dennis Andersson ansåg sammanfattningsvis att invigningen ånyo varit veckans höjdare medan det tråkigaste var att världens bäste spelare George Weah aldrig dök upp som gäst, som utlovat. Andersson kunde också glädja sig över den andra cuptriumfen någonsin när arrangerande BK Häckens 14-åringar körde över grekiska Ifaistos Athens med 7-0 i finalen. Tahuichi fick den här gången nöja sig med 2-0 över AFIS de Argentina i 16-åringarnas final.

1998 - 1124 lag, 56 nationer

1998, kommer arrangörsstaben säkerligen ihåg som regncupen. Drygt 1.500 matcher fick nämligen flyttas på grund av nederbörden. Men det löste sig också. Faktum är att det bestående intrycket från deltagarnas sida ändå var gott. Mycket tack vare en ny lyckad invigning med runt 35.000 åskådare på Ullevi – men kanske framför allt på grund av VM-finalen som sändes på storbild i ett fullsatt Scandinavium – cirka 13.000 åskådare. 500-600 franska ungdomar satte färg på tillställningen i takt med att landsmännen producerade mål mot Brasilien.

1999 - 1186 lag, 48 nationer

Årets turnering skulle präglas av revansch. det var vi alla överans om på ett tidigt stadium. Efter fjolårets turnering som helt regnade bort var det av största vikt att kunna visa upp ett perfekt genomfört evenemang. Lägg därtill att vi firade Gothia Cups 25-årsjubileum så förstår alla att det inte saknades motivation till att göra någont alldeles extra.Men som vanligt, det mesta hänger på vädret. På onsdag middag nåddes Göteborg av ett riktigt häfftigt regnoväder. Först sent på kvällen klarnade det upp, och man kunde bara konstatera att flertalet av planerna skulle vara obrukbara på torsdag. Däribland hela kviberg som vid regn är det stora sorgebarnet. Totalt flyttades ca 700 matcher. Inget märkvärdigt jämfört med fjolårets 1.800.Nog om vädret. Bättre då att övergå till någonting annat som blev riktigt bra. Invigningen inför 34.000 åskådare var säkert den bästa som gjorts. Ledarfesten på scandinavium med 1.800 gäster fick det högsta betyget någonsin. Matchen mellan IFK Göteborg och Lazio lockade närmare 38.000 åskådare och bjöd på åtminstone en bra halvlek. Jubileumsfesten på Marstrands Fästning blev en stor upplevelse. Tillsammans med NRJ bjöds 18.00 ungdomar på en lång rad av topplisteartister ackompanjerade av stilla sommarregn.

2000 - 1173 lag, 48 nationer

2000 invigs nya Gothia Heden Center. Ett aktivitetscenter på 7000 kvm som besöks av drygt 300.000 människor under veckan. Invigningen får ett nytt format och ses av 39.100 åskådare. 1.173 lag från 48 länder deltog.Ledarträffen arrangeras för tredje året på Scandinavium och får mycket höga betyg. Matcherna är sportsligare än någonsin. Endast två protester lämnas in från de 3.400 matcherna.Bordeaux från Frankrike vinner äntligen. Klubben har radat upp semi- och kvartsfinalförluster under 10 år. Klubbens store ledare Philippe Ozuna kan fälla ett antal glädjetårar och samtidigt konstatera att en dröm gått i uppfyllelse.

2001 - 1184 lag, 60 nationer

2001 blev åter ett deltagarrekord – 1184 lag från inte mindre än 60 länder deltog. Nya länder var Tanzania, Fiji, Zimbabwe och Burkina Faso. Matcher spelades nu på 67 planer runt om i Göteborg. Brommapojkarna IF blev bästa förening efter att ha varit i 3 finaler. Arrangörsklubben BK Häcken tog sin tredje och fjärde seger genom åren.Invigningen ses för första gången av över 40.000 åskådare. Och för första gången regnar det. Ett stilla sommarregn föll under showens första timme. Men detta skulle också bli veckans enda regn.Leaders’ Café uppstår på Gothia Heden Center. Äntligen får ledare och tränare en egen mötesplats.

2002 - 1217 lag, 51 nationer

2002 fortsätter turneringen att ligga på ett maximalt antal deltagare. Årets 1 217 lag är de flesta någonsin, men då ska man ändå betänka att närmare 100 lag inte kunde ges plats. Antalet inkvarterade lag (skola samt hotell) var större än någonsin.Annars präglades årets turnering av oroligheterna som var en följd av 11:e september attacken i New York. Antalet lag från USA mer än halverades. Efter en intensiv marknadsföring kunde dessa lag ”ersättas” med lag från framförallt Tyskland, Island, Frankrike och England. Andelen utländska lag kunde således hållas intakt. Invigningen lockade rekordpublik på över 42 000. Med nytt produktionsteam och nya konferencierer fick invigningen av deltagarna det högsta betyget (4,71 där 5,0 är högst) någonsin.

2003 - 1319 lag, 46 nationer

En tidning ropar ut: ”Gothia Cup ger mer intäkter än hela Scandinavium”. Artikeln handlar om hur viktig evenemangen är för att dra in skatteintäkter till staten. Man konstaterar att Gothia Cup är landets största och, för staten, viktigaste evenemang och klämmer på slutet till med att ”… Bosse Ringholm tjänar mer på Gothia Cup än vad han satsar på hela den svenska turistverksamheten.Gothia Cup 2003 överste med råge alla förväntningar på antalet lag. Till sist kom 100 fler lag än året innan. Resultatet var inte bara angenämt. En turnering som redan var full till bristningsgränsen – hur skulle den kunna växa ytterligare? Med vissa vånda beslutades till slut att acceptera det stora antalet och inviga ett nytt Gothia Cup centra. Denna gång nere i Kungsbacka. 11 utmärkta gräsplaner en knapp kilometer söder om stadens centrum.En ny Gothia Cup slogan lanseras – For Future Fair Play.

2004 - 1476 lag, 57 nationer

Efter 2003 års Gothia Cup förklarade cupgeneralen Dennis Andersson att turneringen inte kommer utökas med fler lag till 30-årsjubileet. Det går helt enkelt inte. I år kom 100 lag fler än förra sommaren. – Det är inte klokt. Jag hade fel – det gick ändå!Det är en lugn och avslappnad Dennis Andersson som sitter högt uppe på Nya Ullevis läktare och studerar F14-finalen mellan Malmö FF och amerikanska Central Marin United. Äntligen hinner han själv se lite fotboll. – Jag har nog aldrig sett så lite fotboll som i år.1476 lag från 57 nationer har deltagit i sommarens Gothia Cup, som ökar för varje år. – Men det är absolut inget mål att göra turneringen större. Trots att det är 200 lag fler i år fick vi säga nej till lika många. Tanken är egentligen att alla ska få vara med, men trycket är så stort, säger Dennis Andersson. Inför jubileet har det satsats extra mycket resurser på en rad områden. Invigningen, ledarfesten, Gothia-discot, mat och transporter är några exempel. 1600 personer har varit inblandade under veckan. Det är just organisationen som helhet som cupgeneralen är mest nöjd med: – Jag blir lite imponerad av det varje år faktiskt. Att alla bitar faller på plats och att det klaffar – all information som ska ut till alla funktionärer och alla viktiga beslut som tas. Men vi är duktiga på det helt enkelt, säger Dennis Andersson. Lite av en hedersgäst i år var Englands förbundskapten Sven-Göran Ericsson som bejublad framträdde på scenen under invigningen. Och Svennis var inte ensam. Med sig hade han ett lag – The Peace Team – som bestod av hälften israeler och hälften palestinier. Mediaintresset var enormt. Dels för Svennis men framförallt för att det var första gången i mixat lag av det här slaget deltog i en internationell turnering.

2005 - 1446 lag, 54 nationer

Årets turnering bjöd på en del nyheter. Gothia Disco hade bytt namn till Club Gothia och också bytt lokaler. Nu kunde man varje kväll välkomna över 4.000 gäster till E-hallen på Svenska Mässan och detta utan att någon egentligen behövde köa.Vidare invigdes Players’ Corner. En mötesplats för alla deltagare ”i träningsoverall”. För ändamålet hade hela Star Bowling på Friggagatan hyrts under veckan. Runt 1.500 spelare roade sig här varje eftermiddag och kväll.Liseberg införde äntligen Gothia Super Ride Pass. För 350:- kunde deltagarna åka fritt hela veckan. Mycket uppskattat. Den rekordstora publiken runt främst Heden kunde glädja sig över en otroligt stark B16-klass. Där världslagen slog ut varandra på löpande band. Även flickornas G15-klass bjöd på mängder av fin fotboll. Invigningen slog nytt publikrekord med 45.120 åskådare på ett sprängfyllt Ullevi. Publiken bjöds på en två timmar lång show som många kommer att minnas för en lång tid framöver. Bäst hittills, var det vanliga omdömet.

2006 - 1459 lag, 62 nationer

Kanske är det så att det aldrig tidigare, någonsin på vår jord, samlats så många unga människor, från så många länder, på ett och samma ställe som under årets Gothia Cup. Turismens utredningsinstitut räknar med att 50000 personer besökte Göteborg under en vecka i samband med Gothia Cup. Dessa omsatte en kvarts miljard kronor vilket i sin tur gav drygt 100 miljoner kronor i skatteintäkter. Gothia Cup blir utsett till Sveriges, för staten, viktigaste evenemang.Närmare 1500 lag (för tredje året i rad) från rekordmånga (62) länder möttes i 4500 matcher. I strålande sol och utan att en enda match behövde flyttas. Även detta ett rekord i sig.Invigningen hade genomgått en del logistiska förändringar då cirka 7000 platser försvunnit till pressläktare för det stundande EM i friidrott. Lösningen blev att ta in motsvarande antal på innerplan istället. En lösning som fungerade hjälpligt men som knappast var något vi gör en gång till.Ledarfesten genomfördes för första gången helt i egen regi och resultatet blev utan jämförelse bäst hittills. Hela 3000 (mot normalt 2300) gäster kom vilket ställde till en del problem men dessa löstes på ett utmärkt sätt

2007 - 1551 lag, 59 nationer

Det här var året då vi inledde den successiva övergången till mer och mer konstgräsplaner. 11 nya planer togs i bruk. Detta ledde också till att vi kunde slå nya deltagarrekord. 1551 lag från 59 nationer deltog. Bland annat invigdes två skolor i Kungsbacka som inkvarteringsplats.Vädermässigt så var Gothia Cup-veckan den enda veckan i hela juli som var fri från regn. Tiden före turneringen kom det enorma mängder regn varför drygt 20 planer fick flyttas på måndagen (som annars bjöd på strålande sol). Antalet flyttade matcher kunde sedan minskas för varje dag som gick.Över 50.000 personer besökte invigningen som för första gången innehöll lite ”reklam”. Huvudsponsorn SKF stod för ett eget nummer. Gothia Cup Hall of Fame fick sin inledning. Utmärkelsen ska gå till ledare som gjort extraordinära insatser för sin förening såväl i samband med Gothia Cup som på hemmaplan. Årets pristagare var José Guimares, Anders Wendel, Tomas Lozano samt Paulo Mascarenhas.På Heden invigdes de två nya konstgräsplanerna och publikrekord slogs dagligen. Bland annat hade SKF en egen plan där de lag som vunnit Meet the World-turneringarna spelade. Under året genomförde SKF och Gothia Cup 20 turneringar i olika länder. Segrarna bjöds till Gothia Cup.

2008 - 1571 lag, 61 nationer

För tredje året i rad toppar Göteborg listan över landets främsta idrottskommuner. Det är tidningen Sport & Affärer som gjort rankingen och Göteborg vinner tack vare en långsiktig strategi för evenemang och samarbete med näringslivet. Gothia Cup, dess deltagare och besökare är en stor anledning till utmärkelsen. Det här känns som året då vi fick tillbaka publiken till Heden! Inte sedan Tauchichi’s glansdagar har det stått packat med åskådare kring planerna som det gjorde i år. Det stora intresset riktades främst mot B16 klassen med många spännande lag från Mexico, Brasilien, Uganda och Zambia. Mest heta var kanske Cruzeiro EC från Brasilien (B16) och Liberty Professionals från Ghana (B18). Rena himmelriket för talangjägare. Och det är något alldeles speciellt när Heden sjuder av liv och rörelse, lite av Gothia Cups adelsmärke.Hela veckan kunde man följa spänningen i dessa grupper och det bidrog till att vi även på finaldagarna kunde visa upp storpublik. Över 20.000 såg matchen mellan IF Elfsborg och Liberty Professionals i B18 klassen.Vid årets ledarfest i Scandinavium valdes två nya och trogna medlemmar in i den åtråvärda Gothia Cup Hall of Fame. Det var Csaba Somfai, Kölcsey F. Gimnasium, Ungern och Gerhard Becker, Friesen Hänigsen, Tyskland.Alan Sherer röstas fram som den bästa fotbollsspelare i Gothia Cup av alla tider. Han finns på plats och berättade om sin karriär och när han själv spelade Gothia Cup.FIFA beviljade Gothia Cup att kalla sig ”The World Youth Cup”, något som är viktigt för marknadsföringen och stärker cupens positionering i branschen. Uttrycket är nu registrerat som ett Trade mark för turneringen.

2009 - 1505 lag, 58 nationer

Årets turnering bjöd på perfekt fotbollsväder och mycket publik. Inte minst Irakiska laget Al-Madina hade en publik som kunde göra allsvenska lag avundsjuka. Irak hade inte deltagit med lag i Gothia Cup på 29 år så längtan efter dom var stor. I deras första match ställdes laget dessutom mot amerikanska Roanoke Stars från USA men båda lagen visar att Gothia Cup handlar om förbrödring och inte vuxnas politik.En unik upplevelse fick laget FC Brazzaville, från Gothia Cups och Svenska Missionskyrkans fotbollsskola i Kongo, som med hjälp av en sponsor fått möjligheten att medverka. Dom spelade bra och gick vidare till A-slutspel innan det tog slut. Men framför allt har dom minnen och upplevelser med sig hem att förmedla vidare till övriga barn i fotbollsskolan.Två nya medlemmar valdes in i den åtråvärda Gothia Cup Hall of Fame. Det var Dante Mandriotti, AD Cantolao, Peru och Patricia Espinosa, agent i Mexico. Ett starkt minne från årets invigning är när 46.000 åskådare ”spelar” Guitar Hero. Den taktkänsla och timing alla visade måste vara unik. Det kändes också kul att få inta vår nya finalarena Gamla Ullevi, som verkligen bjuder upp till närhet och rätt fotbollskänsla. Dessutom sände Viasat finalerna på samma sätt som Champions Leage. Och visst, Gothia är The World Youth Cup, så uppmärksamheten är förtjänad. Tillsammans med SEF (Svensk Elitfotboll) genomförde vi i år en inbjudningsklass för pojkar 17 år. 24 lag fotbollselitlag deltog, hälften kom från Sverige och övriga lag från Europa, Brasilien och Mexico. Klassen fick stor massmedial uppmärksamhet och det blev jämna och tuffa matcher. Finalen spelades mellan Wolverhampton Wanderers FC (Eng) mot Cruzeiro EC (Bra).

2010 - 1567 lag, 65 nationer

2010 blev året där mixen av lag var perfekt. Över 50 % av lagen kom från utanför Sveriges gränser och 71 nationer deltog. Nya nationer var Syrien, Laos och Indonesien. Island och Brasilien deltog med över 45 lag var och var bland de fem största nationerna i cupen. Indien var inte långt efter med 35 lag.Stor uppmärksamhet fick laget bestående av Cree Indians från Sachachewa Canada. Ledda av sin hövding bjöd de på både dans och smakprover från sin Tipi och inte minst spelade de boll. Ett färgstarkt inslag i årets Gothia Cup.Nya Ullevi var fyll till bredden på måndag kväll när invigningen gick av stapeln. Årets ”klappor”, som alla i publiken fick tilldelade, var kanske årets succé. Ljudet var öronbedövande när konferenciern fick alla att i takt klappa in USA för att sedan övergå till en färgprakt av flaggor i ”Waving flag”. Gothia Heden Center bjöd i år på fler aktiviteter för deltagarna. Både cage-fotboll och sumobrottning fanns tillgängliga. Men mest uppskattad var kanske ändå den stora tvättinrättningen. Under tiden tvätten kördes bjöds det på Espresso och massage.

2011 - 1570 lag, 70 nationer

Nytt nationsrekord med 70 deltagande nationer och tangerat rekord i antal deltagande lag med 1570.Kim Källström är med och startar upp en klass för förståndshandikappade i Kim Källström Trophy. Totalt medverkar 20 lag, hälften från Sverige och hälften från övriga Europa.Sveriges Damlandslag i fotboll knep bronset i VM i Tyskland. Det firades med lagets segerdans på invigningen av Gothia Cup. Ett fullsatt Ullevi fick avnjuta en härlig show som avslutades med specialskrivna låten ”Marching for love”. Mest publik drog Cruzeiro från Brasilien. När laget spelade fullkomligt kokade det på Heden. Publik i 4-dubbla led och uppskattningsvis 4000 åskådare per match. Cruzeiro vann också finalen i B16. Två nya medlemmar valdes in i Gothia Cup Hall of Fame. Rinaldo Cometti, agent Italien samt postumt till Lars Samuelsson, Torna Hällestad, som lämnade oss i oktober förra året efter en tids sjukdom. Tragik i vårt broderland Norge i slutet av veckan får oss alla att samlas i en tyst minut under finalerna där Gothia Cup-familjen står enad mot ondska och illdåd.

2012 - 1615 lag, 78 nationer

Nya deltagarrekord med 78 deltagande nationer och 1.615 lag.Vår nya app med liverapportering av alla matcher gör succé. Totalt var det över 1,4 miljoner unika besökare som följde turneringen på våra resultatsidor. Ett svindlande antal!46.661 personer ser invigningen av Gothia Cup och för att få plats med alla besökare på invigningen behöver vi nu ha publik på innerplan. Mest applåder fick Rebecka 12 år från Eskilsminne IF som sjöng en hyllningssång till alla ledare Två nya medlemmar valdes in i Gothia Cup Hall of Fame. Ed Puskarich, Stars n’ Stripes samt Karl-Otto Lie, agent Norge.

2013 - 1545 lag, 75 nationer

”Det har varit en helt underbar vecka”, menar Gothia Cup-generalen Dennis Andersson och han borde veta efter att nu har gjort sin 34:e turnering. ”Självklart gör vädret mycket men det krävs också att spelare, ledare och alla funktionärer bjuder till lite extra. Och det har man verkligen gjort i år.” Dennis Andersson pekar gärna på succén med den nya Gothia Arena på Heden som en del i framgången. ”Tänk att vissa gruppspelsmatcher sågs av över 10.000 åskådare. Det är ju helt otroliga siffror egentligen”.Samtliga 4520 matcher rapporterades live via vår hemsida och appar. Totalt följde över 2 miljoner runt om i världen de 24 567 målen som gjordes via internet. Inte en regndroppe föll och alla verkade trivas i det vackra vädret.

2014 - 1650 lag, 73 nationer

40-års jubiléet blev en fantastisk turnering med nytt deltagarrekord när 1650 lag från 73 nationer deltog. Det blev en häftig inledning på veckan när VM i Brasilien lämnade över till VM för ungdomar i Sverige och Gothia Cup på självaste ankomstdagen. Liverapporteringen utökades med livestreaming från 30 planer och föräldrar och supporters från hela världen kunde se sina lag spela. Heden Center byggdes ut med en helt ny yta där bl.a.Taste the World bjöd på mat från 12 olika nationer. Gothia Arena på Heden kom tillbaka. Denna gången under namnet SKF Arena och var en fantastisk plats att uppleva fotboll från värkens alla hörn.I 40 år har vi tillsammans gjort Gothia Cup till ett världsevenemang och vi ser fram emot att bygga och utveckla turneringen vidare tillsammans för ytterligare framgångsrika år.

2015 - 1754 lag, 74 nationer

För första gången i Gothia Cups historia når vi över 1.700 lag, närmare bestämt 1.754 lag från 74 nationer. Från starten 1975 till idag haft över 1 miljon fotbollsspelare på plats i Göteborg. Den millionte deltagaren blev Trinity Cooper, Bay Oaks Bombers från Oakland USA. En ny app för spelarna lanserades, där man skapar sin egen fotbollsprofil samt spelaregenskaper. Dessa ”skills” kan man sedan testas i montrarna och aktiviteterna på Heden. Totalt laddades appen ner av 12.500 personer Två nya medlemmar valdes in i Gothia Cup Hall of Fame. Adhemar Rocha Filho, agent Brasilien och Jim Hackett, agent England.

2016 - 1661 lag, 80 nationer

Gothia Cup får ett nytt rekord med 80 nationer som deltar. Nya nationer för oss var Botswana och Bahrain. ”Celebrate the game”, en kampanj vi körde för schysst spel både på och utanför plan gällande både supportar och spelare föll väl ut. En halvering av antalet kort och utvisningar är beviset för det. Sedan minns vi det underbara tryck och eko när vi tillsammans med isländska inmarschlaget körde ”Vulkanen” på en fullsatt invigning på Ullevi. Två nya medlemmar valdes in i Gothia Cup Hall of Fame. Hans-Walter Eiteljörge, SC Borgfeld e.V Tyskland samt Hugo Petrella, CEF 18 Tucuman, Argentina.

2017 - 1730 lag, 82 nationer
Invigningen på Ullevi i måndags blev en häftig upplevelse som avslutades med ett spektakulärt fyrverkeri. Totalt sågs invigningen på måndagskvällen av 50 800 entusiastiska och energifyllda åskådare.
 
Under Gothia Cup-veckan har vår livestream varit populär. Totalt har 820 000 unika personer tittat på matcherna via vår tjänsten. I år hade tittarna chansen att streama matcherna gratis och utifrån siffrorna kan vi summera detta som en succé. Den totala siffran för antalet visningar på livestreamstjänsten gick upp till 2 100 000 under veckan.
 
Under tisdagen serverades det köttbullar till Gothia Cup-deltagarna och totalt åts det ca 240 000 köttbullar.
 
Totalt under veckan spelades det 4349 matcher på 102 fotbollsplaner. Tillsammans gjordes det 19 081 mål.
 
Under finaldagarna (fredag och lördag) besökte cirka 22 000 åskådare Gamla Ullevi för att uppleva de dramatiska matcherna.

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Turkish Airlines
Kronfågel
Liseberg
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_vw