Celebrate the Game - Gothia Cup

Celebrate the Game

ETT FAIRPLAY-PROJEKT

Celebrate the Game är ett fairplay-projekt som Gothia Cup driver tillsammans med Länsförsäkringar för att skapa en bättre miljö för alla, såväl på som vid sidan av planen. Vår övertygelse är att vi alla – spelare, ledare, föräldrar, domare, supportrar och arrangörsorganisationen – kan hjälpas åt att påminna varandra om att respektera varandra och att tänka på hur vi uppträder mot varandra. Tillsammans skapar vi ett ännu bättre klimat på och runt våra planer.

Bilder

Please remember

Celebrate The Game

Under Gothia Cup kommer ni hitta vår "please remember”-skylt vid alla spelområden. Det är en skylt med några korta men dock så viktiga budskap: "this is youth football", "the referees are human", "the coaches are volunteers" och "this is only a game". Syftet är att skylten ska hjälpa oss att påminna varandra om vad som är viktigast på och vid sidan av våra fotbollsplaner.

Föräldrarollen i ungdomsfotbollen

Under 2019 års Celebrate the Game fokuserar vi extra mycket på föräldrarnas roll i ungdomsfotbollen, för att medvetandegöra frågan om vuxnas roll och ansvar när ungdomar spelar fotboll.

Studier över hela världen visar på att ungdomar slutar att idrotta i tidigare åldrar och en av anledningarna till det är negativ press från vuxna i samband med träning och match.

Det bästa sättet att stötta sina barn i idrotten är att ge stöd – ”Bra jobbat!” – i stället för att ge instruktioner – ”Skjut” eller ”Passa bollen!”. Ungdomarna har tränare vars uppgift är att hjälpa dem i spelet – föräldrars uppgift är att uppmuntra spelarna och ge sitt stöd i alla lägen.

Om man ber föräldrar lista varför de vill att deras barn ska idrotta, så kommer ”vinna” långt ner på listan. De främsta anledningarna är i stället att de vill att deras barn ska lära sig att kämpa och inte ge upp, att samarbeta i ett lag och att lära sig att hantera motgångar. Alla de sakerna lär ungdomarna sig både genom att vinna och förlora, så om det – lärdomarna för livet – är ungdomsfotbollens viktigaste uppgift, är det viktigt att komma ihåg att ungdomarna utvecklas i dem både när det går bra och när det går dåligt i en match.

Om föräldrar har svårt att vara tyst och ta det lugnt vid sidlinjen under en match – coacha dem med de här tre tipsen:

  1. Fokusera på att titta på andra barn än ditt eget och hitta två bra saker han eller hon gör i matchen.
  2. Lär dig när det är dags att prata om matchen med ditt barn. Du behöver inte gå in i ”efter match-analysen” direkt efter slutsignalen eller direkt när ditt barn hoppar in i bilen på väg hem. Ibland är det bättre att inte kommentera matchen alls direkt efteråt – ge ditt barn en kram i stället.
  3. Fråga hur det gick för laget – inte bara för ditt barn. Försök få ditt barn att prata om laget och lagkamraterna.

Som förälder: se till att du accepterar ditt barns mål med sin fotboll. Det är ungdomarnas upplevelse det handlar om, så ge tillbaka ägandeskapet och tolkningsföreträdet till de som faktiskt spelar. Låt dem ha roligt och få njuta av att vara med sina kompisar. Uppmuntra dem till att hitta nya lösningar på planen och att njuta av spänningen där ute. Låt dem misslyckas. Och lära av sina misslyckanden. Ungdomarna behöver inte så många råd – de vill lista ut sina egna svar på planen. Det enda de egentligen behöver höra från sina föräldrar efter en match är: ”Jag älskar att se på när du spelar.”

Treasure Hunt

Ta chansen att upptäcka Göteborg och att lära dig mer om Celebrate the Game-projektet genom vår skattjakt. Under Gothia Cup 2019 kan du hitta bokstäverna i ordet ”GOTHIA” utplacerade på olika platser där turneringen pågår. Leta rätt på bokstäverna, scanna QR-koden för varje bokstav i Gothia Cup-appen och du får hämta ut en goodiebag på Gothia Heden Center på lördag 20 juli.

Ladda ner Gothia Cup-appen, registrera ditt personliga konto och sätt igång jakten på skatten redan på invigningskvällen på Ullevi! I appen hittar ni information om vilka platser bokstäverna är utplacerade och vilka dagar de finns på vilka platser.

Gothia Cup genomför skattjakten tillsammans med vår Official Partner Länsförsäkringar.

Fairplay Trophy

Fairplay Trophy delas ut till ett antal lag under Gothia Cup. För att bli nominerat ska laget ha visat prov på ett gott uppträdande under årets Gothia Cup. Spelare och ledare ska under hela turneringen ha agerat på ett föredömligt sätt mot såväl motståndare som domare och övriga funktionärer. Även lagets supportrar ska på ett positivt vis ha bidragit till att sprida en god stämning runt laget och dess matcher.

Våra domare och matchdelegater nominerar lagen till Fairplay Trophy. Men ett lag kan även själv nominera en motståndare efter en match – informera domaren efter avslutad match, där ni med en kort kommentar förklarar varför ni tycker att laget är en bra Celebrate the Game-ambassadör och bidrar till Gothia Cup-andan på ett sätt som gör att det förtjänar att belönas med Fairplay Trophy.

Fairplay Trophy delades ut på SKF Arena, Heden, vid lunchtid på fredagen 19 juli.

2019 års vinnare av Fairplay Trophy:
Hoops (Lib), Eskilsminne IF (Swe), Lyn Fotball (Nor) och Prep School Pumas White (Eng).

Matchdelegater

För att bibehålla fairplay under alla matcher, tror vi att det är viktigt att det alltid finns personer på plats som observerar och rapporterar om vad som händer på och vid sidan av planen. Under Gothia Cup finns därför matchdelegater på alla spelområden. Matchdelegaterna finns på plats för att stötta spelare, ledare, domare och funktionärer och uppmuntra alla till att agera i Celebrate the Game-anda.

Domarobservatörer

För att alla domare ska få bästa möjliga förutsättningar för att utvecklas, känna sig trygga och känna sig motiverade så finns domarobservatörer på alla spelområden. Fokus ligger på yngre och nya domare, som tillsammans med observatören kan utvärdera sina insatser för att kunna fortsätta utvecklas i sitt dömande.

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_skf