Tioåriga Samyra – en naturlig ledare - Gothia Cup

Tioåriga Samyra – en naturlig ledare

Tioåriga Samyra är ett av alla de barn som deltar i aktiviteterna på CF Gothias idrottsskola i Kongo-Brazzaville. För Samyra är det framför allt fotbollen som lockar. 

– Allt med en boll är kul, säger hon.

Samyra bor i stadsdelen Mfilou vilket gör att hon har gångavstånd till idrottsskolan CF Gothia i Kongo-Brazzaville. För att förgylla dagarna skyndar hon sig ofta dit efter sin vanliga skola. Med sig har hon alltid ett par orangea fotbollsskor som hennes mamma har köpt till henne.
– Jag trivs bra på Gothia, skolan tar bra hand om oss, säger hon.

Samyras favoritsport är fotboll och i åldersgruppen 9-11, som hon är med i, så är hon ensam tjej. Men trots det och trots att hon dessutom är väldigt blyg så tar hon en tydlig ledarroll och de andra barnen ser ofta upp till henne. Hon är också utsedd till lagkapten och ser till att de yngre spelarna hänger med i övningarna. Och hon är alltid noga med att dela med sig av sitt vatten till dem som glömt att ta med sig.

På dagarna går Samyra i vanlig skola och bland de över 100 barnen i hennes årskull så är hon i toppskiktet bland dem med bästa betyg. Men just den här veckan har hon inte varit i skolan eftersom hennes föräldrar inte betalat månadsavgiften. Månadsavgiften ligger mellan 10 000 – 30 000 cfa (150 – 450 kr) och det är vanligt att barnen missar några veckor då och då på grund av att deras föräldrar har problem med att betala. 

Till CF Gothia tar hon sig tillsammans med sina vänner så ofta hon kan. När hon inte spelar fotboll eller volleyboll deltar hon i någon av de sociala aktiviteterna. 

– Man får lära sig många viktiga saker innan träningarna. Min favoritlärare är Fred, han är snäll och lyssnar på oss, säger Samyra.

Men för Samyra är fotbollen ändå det allra bästa med CF Gothia. En gång, när hennes eget lag inte hade någon träning så frågade hon blygt en av volontärerna som skulle hålla i fotbollsträningen för barnen i åldersgruppen 12-13 om hon istället kunde få vara med där. Självklart fick hon det och föga förvånande skötte hon sig utmärkt trots att killarna både var större och äldre än henne själv. Och som inte det var nog, i slutet av träningen när de spelade match, så lyckades hon dessutom göra mål.

Fakta: CF Gothia idrottskola i Kongo-Brazzaville

Arbetet i Brazzaville började 2003, med Gothia Cup och Equmeniakyrkan som grundare, som ett sätt att bygga fred efter år av inbördeskrig i Kongo. Nu är läget i landet stabilt och idrottsskolan CF Gothia har varit igång i över femton år. Barn och unga kommer till anläggningen efter deras vanliga skola för att träffas i sociala aktiviteter och för att spela fotboll, beachvolleyboll eller utöva gymnastik. Det hålls också föreläsningar i livskunskap, fysiologi och pubertet, våld på grund av kön, hygien och diskriminering – ämnen som är tabu i många hushåll.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_skf