I Cazucá förverkligas drömmar genom fotboll - Gothia Cup

I Cazucá förverkligas drömmar genom fotboll

Tiempo de Juego från Bogotá spelade årets SKF Meet the World i Colombia. Genom fotbollen finner barnen i den fattiga stadsdelen Cazucá hopp och drömmar om en bättre framtid.

– Varje helg har vi runt 600 barn på vårt sportcenter – det handlar om att ge dem något vettigt att göra utanför skolan, säger David Osorio, klubbens sportchef.

Cazucá är en stadsdel i Bogotá dit många som lämnat det tuffa våldsklimatet på landsbygden i Colombia för att söka ett tryggare liv i stan har tagit sig. Ekonomiskt är det ett hårt ansatt område men vad som inte saknas här är hopp och drömmar. Det blir särskilt påtagligt på Tiempo de Juegos sportcenter. Här kryllar det av barn som spelar fotboll, basket och tränar friidrott, helt utan kostnad.

– Vi erbjuder aktiviteter för barn varje dag i veckan, för att ge dem en chans att träna och utföra fysiska aktiviteter, fortsätter David Osorio.

Den ideella organisationens vision handlar dock om mer än bara sport och fritidsaktiviteter.

– För Tiempo de Juego är det viktigt att möjliggöra för barnen att kunna leva upp till särskilda värderingar som till exempel att bryta könsstereotyper. Och det handlar om att utveckla barnens ledarskapsförmågor och att stärka deras självförtroenden, säger David Osorio.

David Osorio vet av egen erfarenhet hur viktigt det är. När han var elva år kom han ensam till Cazucá. Trots sin unga ålder var han drogberoende och hade flytt för att inte tvingas in i terrororganisationen FARC eller bli dödad av paramilitärer. När han kom till Bogotá fann han en trygg plats hos Tiempo de Juego.

– Klubben hade precis startat när jag kom dit. På den tiden var det småskaligt, vi var bara runt 25 barn som deltog i fotbollsklasserna. Men jag fastnade direkt och rusade dit varje dag efter skolan. Jag hade inte mycket att äta på den tiden, så jag tränade utan mat i kroppen men jag såg det som om fotbollen var min näring, berättar han. 

Organisationen växte snabbt och David Osorio blev mer och mer engagerad.

– Redan när jag var 13 år ledde jag några träningar. Jag kommer aldrig att glömma känslan när de yngre barnen kallade mig för ”ledare”. Det fick mig att känna att jag hade ett syfte. Jag tror helt ärligt att Tiempo de Juego räddade mig, säger han.

Numera verkar David Osorio som sportdirektör i föreningen. 

– För mig handlar det vi gör om att hjälpa till att uppfylla drömmar.

Att uppfylla drömmar är just vad Gothia Cups och huvudpartnern SKF:s förturneringar Meet the world handlar om. Varje år spelas SKF Meet the world i 20 länder, där vinnaren får åka till Göteborg i juli och bli en del av världens största mötesplats för ungdomar, Gothia Cup.

Killarna i Tiempo de Juegos lag tog sig inte hela vägen den här gången, i konkurrens med tolv andra lag från Bogotá. Men drömmarna och hoppet om en ljus framtid där fotbollen är en viktig del av deras liv, lever vidare på Cazucás gator i södra Bogotá.

SKF Meet the world

SKF Meet the world är förturneringar som spelas i cirka 20 länder varje år, där SKF har lokala kontor som engagerar sina medarbetare i att arrangera turneringarna. Sedan 2007 har Gothia Cup och SKF arrangerat 240 Meet the world-turneringar där 30 000 ungdomar har varit med. De vinnande lagen från respektive land får en fullt betald resa till Göteborg och deltagande i Gothia Cup, där de får representera SKF och sitt land i världens största ungdomsturnering.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_lan