Jennifer blev Årets Unga Domare 2018: ”Gothia Cup spelade en viktig roll i utmärkelsen” - Gothia Cup

Jennifer blev Årets Unga Domare 2018: ”Gothia Cup spelade en viktig roll i utmärkelsen”

För första gången någonsin har Svenska Fotbollförbundet, i samarbete med Kiwa Inspecta, delat ut priset ”Årets Unga Domare”. 19-åriga Jennifer Björnler från Umeå är en av vinnarna, och hon är övertygad om att Gothia Cup är en av anledningarna till att hon blev utvald.
– Att döma på Gothia Cup var väldigt givande, säger Jennifer Björnler.

Det var första gången som Jennifer Björnler var domare under Gothia Cup, men som fotbollsspelare har hon varit en del av turneringen så länge hon kan minnas.
–Även om jag inte spelat varje år har jag varit där och kollat på matcher. Jag älskar Gothia Cup. Det är en så sjukt häftigt, en grym upplevelse. Så jag hade väldigt höga förväntningar på att komma dit och vara domare, och det blev helt fantastiskt, säger Jennifer.

Under veckan gick 19-åringen från Umeå steg två av Svenska Fotbollbörbundets domarutbildning. Det innebar teoriföreläsningar och regelgenomgångar, men framför allt en hel del dömande.
– Vi dömde tre matcher per dag. Och inför varje match förberedde vi oss i våra team om tre. Under matchen hade vi observatörer som såg hur vi arbetade, och efter matcherna så tittade vi på matcherna tillsammans och fick feedback. Det var där man lärde sig mest. Att döma, få en utvärdering och sedan döma igen. Det var enormt utvecklande, förklarar Jennifer som dömde i klasserna B16, B18 och Gothia Trophy G17.

Vad är det som är så speciellt med att döma matcher i Gothia cup?
– Gothia har ju en atmosfär kring sig. Det känns som att man går in i Gothia-bubblan och bara lever i den i några dagar, det är så himla häftigt. Och det häftigaste enligt mig är att man får döma lag från andra länder, det är grymt häftigt. Och man går ju till dem innan och pratar och visar upp sig att det är jag som ska döma, så man får möta så många olika människor. Det är häftigt att man faktiskt kan förstå varandra och hitta den där respekten och sen är det en helt annan sorts fotboll ofta, i och med att olika länder ofta har olika sorters spelstil generellt, och så ska de möta varandra. Det är häftigt.

Vilka är de största utmaningarna som domare i Gothia Cup?
– Under Gothia var det språket. Vi pratade engelska i teamet, men det är klart man blir kluven när det är ett svenskt lag och ett engelskt lag. Då vill man ju prata svenska med de svenska spelarna, men samtidigt vill man ju att alla på planen förstår.
– Vi fick en engelskakurs i början. Men mycket när man är domare handlar om kroppsspråket och det är ju ett språk som alla förstår.

Vad var roligast?
– Att träffa så himla många nya människor. Allt ifrån spelare och tränare till domarkollegorna som samlades på utbildningen. Alla var väldigt ambitiösa och ville någonting med sitt dömande. Det var väldigt givande. Och observatörerna som var så insatta och duktiga. Det var alla de mötena som var roligast.

”Sveriges nästa framstående kvinnliga domare”

I början av november fick Jennifer Björnler beskedet att hon hade blivit utsedd till Årets Unga Domare 2018 av Svenska Fotbollförbundet och kontrollföretaget Kiwa Inspecta, tillsammans med Sebastian Johansson från Skåne. De tilldelades varsitt stipendium om 15 000 kronor efter att ha uppfyllt kriterierna att ”vara unga, ha en god fysisk förmåga och inte minst kunna fungera som matchledare på ett sätt som präglas av mod, engagemang och motivation”. Jennifer, som inte visste att priset existerade, blev chockad när hon fick samtalet.
– Men på ett positivt sätt! Jag blev jätteglad.

I motiveringen beskrivs Jennifer med stora ord som ”enastående”, ”förebild” och ”kan mycket väl vara Sveriges nästa framstående kvinnliga domare”. Ord som enligt pristagaren nästan känns lite överdrivna.
– Ja, alltså det var ju superlativ överallt, det var helt sjukt. Man blir ju smickrad, det är extremt roligt att få höra det och får beröm för sitt hårda jobb. Men att det var så bra, jag tyckte nästan det var lite överdrivet i början, haha. Men jag är väldigt tacksam, säger Jennifer och uttrycker sedan sin tacksamhet till Gothia Cup.

– Att jag gick steg två-utbildningen under Gothia cup är det som gjort att jag fått utmärkelsen egentligen. Det är den som gjort att både att jag fått en trygghet i mitt dömande och blivit bättre, men också att jag fått döma på en högre nivå.
– Och det var folk som var och såg mig där. Jag bor i Norrland och där är det inte så många som kommer och kollar när man dömer där. Så Gothia Cup hade verkligen en viktig roll.

Vad vill du hälsa till andra ungdomar som funderar på att bli domare?
– Jag skulle säga ”anmäl er till utbildningen och kom dit, ni kommer inte bli besvikna”. Man blir helt fast efter det. Det är en domarfamilj och det är en en gemenskap som är helt fantastiskt. Vi åker och kollar på varandras matcher och hittar på saker tillsammans och det gör att man blir trygg i gruppen. Sedan kommer man bli trygg i dömandet allt eftersom, bara genom att fortsätta. Man får mycket hjälp från början och det finns extremt många kompetenta människor runtom som ser till att man hamnar på rätt nivå. Så det är ingenting att vara orolig för. Det är tvärtom extremt roligt och givande, och ett väldigt bra komplement till fotbollen.
– Jag har utvecklats jättemycket i år, även som fotbollsspelare. Det är extremt påtagligt, det säker mina tränare till mig också. Vi alla tror att det har med dömandet att göra. Någonting har hänt den här säsongen.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_kron