Hälsning från våra volontärer i Kongo - Gothia Cup

Hälsning från våra volontärer i Kongo

Onsdagen den 17 oktober reste vi, Elin Weman och Olof Lagerqvist, ifrån Sverige för att tillbringa ett halvår i Kongo Brazzaville och arbeta med idrottsskolan CF Gothia. Här berättar vi om får första tid i Kongo.

”Att komma till Afrika var för oss båda en helt ny upplevelse, intrycken bara strömmade in redan första dagen. De två första veckorna tillbringade vi på kyrkans gästhem Saka saka i stadsdelen Bacongo. Veckorna var fyllda med intryck, men även med mycket dötid. Här i Kongo är tider och scheman inte riktigt en grej och det lärde vi oss redan från början, å andra sidan var det rätt skönt eftersom att vi var så trötta efter alla intryck.

Redan på lördagen så fick vi möjlighet att resa in till Mfilou där skolan ligger. Det var ingen aktivitet igång men det var ändå skönt att se hur det ser ut och få förklarat lite hur det fungerar.

På måndagar, onsdagar och fredagar har vi franskakurser på det franska institutet i Brazzaville. För Olof så har kurserna varit superbra, läraren är väldigt duktig och tydlig och ser till att alla hänger med. För Elin som redan studerat franska i Sverige är det lite för enkelt, men det är bra med repetition.

De första intrycket av själva arbetet på Gothia och att få arbeta med barnen, var fantastiskt. Ledarna är väldigt kompetenta och vet vad de gör, Hérve som är huvudansvarig och Zico som också är ansvarig, är mycket seriösa och hanterar barn, föräldrar och företag väldigt bra.

”LIVET HÄR ÄR ANNORLUNDA”

Än så länge har vi mestadel fått arbeta i magasinet där kläder och annat magasineras. Olof har fått vara med och träna en grupp under ett tillfälle, vilket han tyckte var roligt och lite annorlunda från hemifrån. Nästa vecka är tanken att Elin ska börja hålla fyspass för de olika grupperna vilket hon ser mycket fram emot.

Att bo och leva hos en annan familj bjuder på mycket fina möten och även lite krockar, det var en chock för Olof när han blev förbjuden att hjälpa till med disken eftersom att han är man. I Olofs familj, finns det en son som är i ungefär samma ålder och kan engelska. Det är bra för Olofs utveckling i franskan, hans kongolesiske bror kan hjälpa till att översätta.

Det går bra även för Elin. Livet här är annorlunda, men det går fort att anpassa sig och man lär sig saker varje dag. Det har varit skönt att ha de svenska missionärerna här som en liten extrafamilj, för att kunna prata om intryck och äta saker hemifrån. Nu har första veckan med barnen gått och bjudit på många utmaningar, men även många skratt och roliga timmar.

Det absolut roligaste är att vara med barnen och se dem utvecklas och ha roligt i en bra miljö där de kan växa till starka individer för ett bättre Kongo.”

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_lan