Gothia Cup inför niomanna-fotboll - Gothia Cup

Gothia Cup inför niomanna-fotboll

Gothia Cup inför en ny tävlingsform 2019. 13-årsklasserna, pojkar och flickor födda 2006, kommer att spela niomanna-fotboll nästa år.

I Sverige har niomanna-fotboll spelats i flera distrikt under ett antal år och från och med nästa år blir det en nationell regel i svenska ungdomsserier. Med den bakgrunden inför Gothia Cup nu den nya tävlingsformen, där 13-årsklasserna på pojk- och flicksidan kommer att spela niomanna-fotboll nästa sommar.

– Gothia Cup inför niomanna för att vi tror på idéen med mindre planer och färre spelare på planen i unga åldrar. Vi tror på detta då det innebär fler bollbehandlingar per spelare, ett högre bolltempo och mer anpassade planmått, säger tävlingsledare Niclas Freiholtz.

I svensk ungdomsfotboll spelas niomanna på två olika planstorlekar – Gothia Cup kommer att spela på den större av dessa varianter, där planen är 72×55 meter. Vidare kommer G13/B13 spelas med elvamannamål, bollstorlek 4 och med samma offsideregel som elvamanna-fotbollen. Matcherna spelas i 2×20 minuter i gruppspelet och i B-slutspelet. A-slutspelet spelas i 2×25 minuter.

Lag som anmäler sig i 13-årsklasserna får ha ett obegränsat antal spelare i truppen men i varje match får laget använda högst sju avbytare. En dispens ges för en spelare som är högst ett år för gammal.

För fullständiga regler, se Gothia Cups tävlingsreglemente.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_skf