Personerna bakom visslan - Gothia Cup

Personerna bakom visslan

Det är inte bara lagen, spelarna och tränarna som reser långt för att ta del av Gothia Cup – det gör även domarna. Möt John, Saleh och Sabarudin från Singapore.

Det är ännu en dag i turneringsveckan för John Ho See Zhiang, Md Saleh Sulaiman och Sabarudin Ismail på Gamlestadsvallen. Precis som spelarna är de här för att delta i Gothia Cup, men gör det som domare.

Det är första gången de dömer i Göteborg, men de har tidigare erfarenhet från en annan Gothia Cup-turnering.

– Gothia Cup är berömt, det är ju världens största ungdomsturnering i fotboll. Vi har dömt Gothia Cup i Kina de senaste två åren och fick på så sätt höra talas om den svenska turneringen, säger John.

”Väldigt bra erfarenhet”

Sammanlagt dömer de omkring tre matcher om dagen och uppskattar dem lika mycket som spelarna.

– Det är intressant att få se den svenska organisationen. Vi är glada att få komma hit, och vi gläds åt att få döma matcherna. Det är en väldigt bra erfarenhet, säger John medan de andra instämmer.

Deras ambition är att bli inbjudna att döma i Sverige igen, och att få en högre klassifikation nästa gång, säger Saleh, som till är professionell domare hemma i Singapore.

Några av de största utmaningarna i att döma matcher i en annan del av världen är kulturen och skillnaderna i domarskap.

– Till exempel visslar vi annorlunda i Asien. Om vi ser en foul som borde ge gult kort visslar vi tre gånger väldigt snabbt. Här visslar man bara en gång, starkt och bestämt. I Asien skulle det bara betyda en väldigt mild foul, säger Saleh.


Md Saleh Sulaiman, Jacky Wong, Tristley Bassue, Sabarudin Ismail, Liu Fusheng och John Ho See Zhiang.

Celebrate the Game

Som domare uppskattar de särskilt Gothia Cups budskap Celebrate the game, som påminner spelare om att det bara handlar om ett spel och att domarna är mänskliga.

– Det är väldigt bra att varje plan har den här påminnelsen, säger Sabarudin innan John flikar in:

– Det ger oss respekt och har en påverkan på alla. Kulturen är annorlunda här, spelarna trakasserar inte domaren eller ifrågasätter domsluten. Jag tror att det är någonting som tränarna har lärt dem – om tränaren uppför sig kommer spelarna också att göra det.

Och även om alla har år av domarerfarenhet bakom sig är turneringen fortfarande en bra möjlighet att lära sig ännu mer.

– Vi kan alla regler, men vi lär oss fortfarande. Vi måste anpassa oss. Varje match är annorlunda, och varje match är viktig, säger Saleh.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_lan