Litauen stor vinnare i Gothia Special Olympics Trophy - Gothia Cup

Litauen stor vinnare i Gothia Special Olympics Trophy

Under torsdagen på Heden avgjordes finalspelet i Gothia Special Olympics Trophy, som i år arrangeras för åttonde gången. Finaldagen bjöd på dramatik, straffar, glädje – och två troféer för litauiska lag.

Efter gruppspel på Kviberg under tisdag och onsdag hade tio av de 25 deltagande lagen lyckats ta sig till finalplatser, och eftersom det var finaldags var det hög intensitet, mycket vilja och jämna matcher.

I det första paret av finalmatcher, som spelades sida vid sida, möttes Special Olympics Litauen och Parasport Danmark (grupp A), samt Special Olympics Lettland och Fässbergs IF Lila (grupp B).

Efter målsnåla första halvlekar i bägge matcher, ryckte de baltiska lagen snart ifrån med flera mål – på så sätt kunde man också slå sina nordiska motståndare och ta hem varsin titel.

Drama i Klinten-Stuvsta

Det var även jämnt i finalmatcherna som var näst ut, som endast bestod av svenska lag.

I inledningen av första halvlek i grupp C-finalen tog BK Sport ledningen tidigt mot motståndaren Långared, och utökade två gånger till i andra halvlek. Ett stort glädjejubel bröt ut när slutsignalen till slut kom.

I finalen för grupp D, mellan Klinten och Stuvsta, var det länge 0-0, innan Stuvsta sent i andra halvlek tog ledningen med en snyggt placerad bredsida. Klinten försökte kämpa sig tillbaka och lyckades kvittera med bara minuten kvar.

Straffar väntade – något som bådade gott för Stuvsta som tränat mycket på just det, berättar Marcus Ljungberg, spelande tränare.

– Det var en väldigt jämn match. Även om de kvitterade i slutet visste jag att vi skulle ta det på straffarna, eftersom vi har både en vass målvakt och vassa straffskyttar.

Efter att man satt sina två straffar, samtidigt som Klinten missade bägge sina, kunde man till slut fira segern.

Marcus riktar också ett tack till publiken under finalen, som till stor del utgjordes av flicklag från Stuvsta.

– Vi har varit och hejat på dem och de har hejat på oss i våra matcher. Det är en härlig känsla, säger Marcus Ljungberg.


Marcus Ljungberg från Stuvsta.

Två troféer för Litauen

Sist ut på finaldagen var Unified-klassen, där en vinnare för första gången skulle utses – Litauens Unified-lag mötte Rysslands motsvarighet.

Litauen satte både en säker straff och ett stenhårt placerat skott i andra halvlek, innan Ryssland reducerade i slutminuterna. Efter gediget försvarsspel kunde Litauen säkra slutresultatet 3-1 och därmed även landets andra titel i årets finalspel.

Kort efter avgörandet i sista matchen var det dags för prisutdelningen, där alla deltagande lag i tur fick gå upp scenen för att få en medalj av Kim Källström, turneringens grundare, och Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup. Till tonerna av Queen fick sedan även de prispallsplacerade lagen i varje grupp varsin trofé.


BK Sport vid prisutdelningen.

Kim Källström om framtiden

Kim Källström säger att han är stolt över att veckan blivit lyckad, även om det alltid känns lite tomt när det är slut.

– Det har varit härligt väder och mycket skratt, en toppenvecka på alla plan. Det var kul med den lilla invigningsceremonin på Kviberg, och att Edvin (spelare i deltagande laget Grunden Bois) fick läsa eden på stora invigningen är en liten milstolpe för den här klassen, säger han efter prisutdelningen.

Han är också glad att den nya klassen Unified kunde inkluderas för första gången, och även om det just nu inte finns några nyheter inplanerade för nästa års turnering, vill Kim Källström fortsätta arbetet för att integrera GSOT mer in i Gothia Cup.

– I år bytte vi namn och logotyp för att få den riktiga Gothia Cup-känslan på det. Min stora vision har alltid varit att det ska vara en internationell klass inom Gothia Cup. Inte en turnering i turneringen, utan en naturlig del. Varje år tar vi ett steg närmare.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_kron