GSOT är officiellt öppnad! - Gothia Cup

GSOT är officiellt öppnad!

Solen strålande i Kviberg när Gothia Special Olympic Trophy (GSOT) invigdes under dagen. Fjorton nationer är på plats och även turneringens grundare Kim Källström var med på invigningen. Nytt för i år är Unified klassen. Där spelar ungdomar med och utan funktionsnedsättning tillsammans.

– Det är kul att turneringen utvecklas! Allt handlar om integration och det här är ett sätt att bidra med det, säger Kim Källström.

I år spelar fyra lag från fyra olika nationer i Unified klassen. Indonesien, Ryssland, Slovakien och Litauen är representerade. Litauens lag har spelat tillsammans i fem år. Arnold Trakselis är tjugotre år gammal, han har själv ingen funktionsnedsättning men har varit med sedan det startade.

– Det bästa med att spela i laget är att resa tillsammans, visa att alla är likadana och kan göra samma sak. Även att vi spelar för att det är kul, säger Arnold.

Laget från Litauen har precis spelat sin första match som de vann med 9-1.

GSOT välkomnar alla ungdomar med en intellektuell funktionsnedsättning och killar och tjejer spelar i samma lag. Kim Källström startade turneringen för åtta år sedan. Han ville göra något för de som kanske inte haft samma förutsättningar som honom.

I år bytte turnering namn från Kim Källström Trophy till Gothia Special Olympic Trophy. Målet för honom har hela tiden varit att turneringen ska vara en given del av Gothia Cup. I och med det nya namnet heter den också Gothia. Vilket känns som en milstolpe för Kim.

– Jag tycker namnet är jättebra! Jag har många fina minnen härifrån och ett av de bästa var när vi gick in med alla lagen på invigningen och fick prata om oss på scen. Då kändes det verkligen som vi var en del av allt, säger Kim.

Arnold är förvånad över uppmärksamheten hela turneringen har i Göteborg. Laget från Litauen har varit och spelat Unified turneringar i både Polen och Italien. Antalet anmälda lag var fler i Italien, men publiken mycket mindre.

– Mottagandet har varit jättebra här när det gäller allt! Och jag är förvånad över att det finns så många planer och att fotboll är så stort i Sverige. Det var kanske därför ni gick så långt i VM, säger Arnold.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_kron