Domare får hjälp att utvecklas under veckan - Gothia Cup

Domare får hjälp att utvecklas under veckan

Det är inte bara spelare som är aktiva under Gothia Cup. Varje match behöver också en domare. För vissa av dem är domarkarriären något nytt. Under turneringen får domarna med mindre erfarenhet stöd och feedback, i sann celebrate The Game-anda.

Hedel Bourbia är nitton år gammal och har varit domare i lite mer än ett år. När han slutade spela fotboll kunde han inte släppa sporten helt och valde att bli domare istället. Nu är han en av de sextio stycken som får stöd och tips under veckan för att utvecklas.

– Jag ville bli domare för att ge spelarna en rättvis bedömning, säger Hedel.

Domarna som ingår i kursen har tolv instruktörer som ska hjälpa dem under veckan. Instruktörerna observerar under matcher och ger sedan tips och feedback till den som dömde. Allt för att de som vill satsa på en domarkarriär ska få en bra start.

David Augustsson är instruktör och har själv varit domare i tjugo år och dömer upp till division fyra i Skåne. Han gör sin tolfte turnering, men första året som instruktör. Han ser fram emot en rolig men intensiv vecka.

– Det ska bli kul att följa ungdomarnas utveckling som domare och även kul att se matcherna från en annan sida. Jag tror att många av de som vi tittar på får en bra start om de vill satsa på en domarkarriär, säger David.

Han berättar att alla domare de har i kursen dömde tre matcher var första dagen. Därefter utvärderades alla för att instruktörerna skulle kunna bestämma vilken nivå som passar vilken domare. I slutet av veckan har domarna sedan chansen att döma en final på heden.

Hedel är nöjd med upplägget. Han har haft hjälp från erfarna domare tidigare och ser positivt på att få tips och stöd under turneringen.

– Jag får en adrenalinkick när jag vet att någon kollar på mig. Vi har ju inga föräldrar på sidan av planen som spelarna har så det är skönt att någon ser matchen ur ett domarperspektiv. Det är väldigt tacksamt och lärorikt att lyssna på de som är erfarna, säger Hedel.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_skf