B17: Den stora drömmen blev sann - Gothia Cup

B17: Den stora drömmen blev sann

Ghananska Right to Dream drömde inte bara om en seger – de fixade också en, kanske inspirerade av den stora publiken. Segern var deras andra raka Gothia Trophy, och fjärde totalt.

Det var dags för årets första Gothia Trophy-final när hemmalaget IFK Göteborg mötte ghananska Right to Dream, ett lag som har bjudt många Gothia Cup-åskådare på läckerheter.

Right to Dream har en rik historia i turneringen, med tre tidigare vinster. Senaste gången var förra året, när man slog nigerianska TikiTaka Academy med 1-0. Vissa av spelarna var med redan förra året och en av dem är Keanin Ayer.

– Vårt lag är yngre i år än förra året och gruppen var väldigt tuff, säger Keanin Ayer.

Både hemmalaget och Right to Dream hade bra stöd, och många av platserna på Gamla Ullevi – som också är hemmalagets seniorlags hemmaplan – var fyllda inför matchen.

IFK Göteborg hade också hjälp av två tidigare seniorspelare, eftersom det var coachade av tidigare IFK-spelarna och fanfavoriterna Hjalmar Jonsson och Daniel Stiller.

Det var Right to Dream som startade bäst, och hade ett flödande anfallsspel. Ibland stack IFK framåt, men blev hastigt stoppade av Right to Dreams försvar.

En spelare med särskilt smidiga rörelser var Kelvin Ofori, som skapade problem för både IFK Göteborgs mittfält och försvar. Halvvägs genom första halvlek slog han till med ett skott som nästan räddades på mållinjen – men istället slapp den undan IFK-försvararens ben och rullade sakta in i mål.

IFK Göteborg var tvungna att svara och startade andra halvlek med en smäll. Ett pressat inlägg från Hugo Moldin på högerkanten gav Noah Alexandersson chansen. Han kastade sig fram mot bollen och prickade ribban.

Några minuter senare blev Right to Dream’s Solomon Adomako oväntat utvisad efter en situation där han försökte rensa bollen, men istället träffade IFK Göteborg-spelaren Benjamin Nygren. Nygren låg kvar ett tag, men såg okej ut när han gick på planen igen, iklädd en ny matchtröja.

Det röda kortet betydde att matchen ändrade karaktär. IFK började anfalla kopiöst, och tvingade Right to Dreams målvakt Emmanuel Ogura till flera räddningar.

IFK hade sin stora chans att göra 1-1 när Lucas Kåheds inlägg öppnade upp för Pontus Steffensen – men han avslutade långt utanför det öppna målet.

Istället kunde Keanin Ayer öka på ledningen med en minut kvar av matchen, efter att ha dragit nytta av en retur från IFK:s målvakt Elliott Källander. Belöningen väntade – klubbens fjärde Gothia Cup-vinst.

– Jag blev så glad när jag gjorde sista målet! Det var en svår match men fast vi hade en spelare utvisad så gav vi aldrig upp! Det här är otroligt och nu ska vi fira med stor fest, säger Keanin Ayer.

IFK GÖTEBORG – RIGHT TO DREAM 0–2 (0–1)

0–1 Kelvin Ofori, 0–2 Keanin Ayer
Varningar: Rasmus Wikström IFK Göteborg, Gideon Mensah, Gadafi Fuseini Right to Dream
Röda kort: Solomon Adomako Right to Dream
MVP: Emmanuel Ogura
Domare: Ahmed Abid, Sweden

RIGHT TO DREAMS’S VÄG TILL SEGER

Hammarby IF FF (SWE) 2–0 W
Leeds United (ENG) 4–3 W
IFK Göteborg (SWE) 1–0 W
Audax (BRA) 1–0 W
ASEX (CIV) 3–0 W

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_skf