Allt du behöver veta om Gothia Cup 2018 - Gothia Cup

Allt du behöver veta om Gothia Cup 2018

Idag är det exakt en månad kvar tills sommarens höjdpunkt drar igång för alla fotbollsälskare: Gothia Cup 2018. 78 nationer möts i den 44:e upplagan av världens största ungdomsturnering i Göteborg, 15–21 juli.

Söndagen den 15 juli är den stora ankomstdagen, då runt 40 000 förväntansfulla deltagare fördelat på 1 713 lag kommer på plats i Göteborg. I år deltar Jamaica för första gången i Gothia Cups historia.

Tusentals fotbollsmatcher ska spelas på de 101 fotbollsplanerna från måndag till lördag i Göteborg, Mölndal, Kungsbacka och den för i år nya Gothia Cup-staden Alingsås. Några av veckans höjdpunkter är Gothia Opening Ceremony, Gothia Leaders Party och den virtuella fotbollsturneringen Gothia eCup.
Gothia eCup har i år tagit steget ut i världen, och oavsett var du bor har du haft möjlighet att deltaga i en digital breddturnering i spelet EA SPORTS FIFA18. Kvalet pågick under fyra veckor i maj och finalisterna blir influgna till Göteborg lagom till Gothia Cup-veckan. Dessutom utses den sista finalisten på plats i Göteborg dagarna före den prestigefyllda finalen, som spelas på Heden den 19 juli.
Succén från i fjol med gratis livestreaming fortsätter även i år. Gothia Cup har i samarbete med vår Main Partner SKF, gjort det möjligt för tittare världen över att ta del av cirka 1 300 matcher i Gothia Cup, även om man inte har möjlighet att själv vara på plats i Göteborg.

I år kan vi även presentera ett nytt namn på vår populära turnering för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Det nya namnet är Gothia Special Olympics Trophy och befäster Special Olympics närvaro i turneringen. Här finns även en ny klass från och med i år. Den heter Unified och i lagen förenas ungdomar både med och utan utvecklingsstörning.
Cirka 2 500 funktionärer möjliggör Gothia Cup. Allt från serveringspersonal, guider, skolvärdar, chaufförer och domare, finns till hands för att ge våra deltagare en fantastisk upplevelse under veckan i Göteborg.

Gothia Cups höjdpunkter under veckan

Söndag 15 juli: Den stora ankomstdagen. Gothia Heden Center öppnas.
Måndag 16 juli: Gruppspelet startar klockan 08.00 och klockan 20.00 är det dags för den stora invigningen på Ullevi. Runt 51 000 spelare, ledare, vänner och släktingar samlas för att uppleva en kväll fylld av glädje och gemenskap. Gothia eCup startar med wild card-turneringen för att utse den sista finalisten.
Tisdag 17 juli: “Gothia Leaders Party”. Kl. 19.00 i Scandinavium. Här finns chansen att träffa andra ledare från Gothia Cup och tillsammans njuta av god mat och underhållning.
Onsdag 18 juli: Gruppspelets sista speldag och senare på kvällen startar även de första slutspelsmatcherna. Gothia eCups wild card-turnering avslutas.
Torsdag 19 juli: Gothia eCup-finalen arrangeras på Heden. Gothia Special Olympics Trophy, turneringen för deltagare med någon form av intellektuell funktionsnedsättning spelar finaler på Gothia Heden Center. Under veckan pågår gruppspelsmatcherna på Gothia Kviberg Center.
Fredag 20 juli: ”Gothia Cup World Game” spelas på Heden, en match med representanter från unika nationer spelar på varje position. Finalerna på Gamla Ullevi inleds.
Lördag 21 juli: Finalerna på Gamla Ullevi fortsätter.

Gothia Cup 2018

Deltagande lag: 1 731 lag.
Antal deltagare (spelare+ledare): Cirka 40 000 personer.
Antal deltagare, inkl medresenärer: 52 300 personer.
Nationer: 78 nationer.
Nya nationer 2018: Jamaica och Iran.
Deltagare sedan starten 1975: Cirka 1 121 000 deltagare.
Nationer sedan starten 1975: 146+2 (årets nya nationer separat redovisade)
Spelplaner: 101 planer.
Nya spelplaner 2018: Alingsås (Mjörnvallen, Noltorpsvallen, Alströmervallen).
Skolor: 51 skolor.
Hotell: 25 hotell.
Livestreamade matcher (gratis): Cirka 1 300 matcher.
Pojkar/flickor: 70/30 procent.
Antal funktionärer: Cirka 2 500 personer (varav cirka 430 är domare).
Andel nöjda deltagare 2017: 99,2 procent.
Main Partner: SKF.
Official Partners: Catapult, Coca-Cola, McDonalds, Turkish Airlines, Liseberg, Volkswagen, Samsung, Umbro, Tipselit.
Besökare Gothia Heden Center 2017: Cirka 460 000 personer.
Åskådare invigningen 2017: Cirka 51 000 personer.
Åskådare finalerna 2017: Cirka 23 300 personer.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_kron