10-årsjubileum för funktionären Marjorie Cerda: ”Jag längtar efter att ta emot lagen” - Gothia Cup

10-årsjubileum för funktionären Marjorie Cerda: ”Jag längtar efter att ta emot lagen”

Cirka 2 400 funktionärer finns utspridda i skolor, vid planer, i kiosker och på andra ställen under Gothia Cup-veckan. En av dem är Marjorie Cerda, 32, som för tionde året i rad ska ägna sig åt världens största fotbollsturnering för ungdomar.
– Det bästa är kontakten med människor, att prata med så många ungdomar och tränare i alla åldrar från olika länder, säger Marjorie Cerda.

Hon är uppvuxen i Biskopsgården och har rötterna i Chile. Marjorie Cerda jobbar som barnskötare, har en stor passion för boliviansk och chilensk dans och har vunnit flera danspriser. Men varje år, vecka 29, viger hon sin tid åt fotboll, glädje och gemenskap.
– Det är väldigt kul att jobba som funktionär. Vi är ett team som jobbat ihop i fyra år och vi är ett bra arbetslag, säger Marjorie som jobbar som teamledare på Hovåsskolan i Göteborg.

Hon har ett förflutet som fotbollsspelare i både Färjenäs IF och Cruz Azul men blev tvungen att lägga av med fotbollen när hon blev skadad. Det var via Cruz Azuls fritidsgård som hon fick kontakt med Gothia Cup.
– Jag jobbade på fritidsgården under Gothia Cup, därifrån fick jag komma in som skolvärd. Sedan blev jag skolmanager, eller teamledare som det heter nu.

Hon var fem somrar på Sjumilaskolan innan hon började på Hovåsskolan. Detta blir hennes tionde år som funktionär. Som teamledare är det hennes uppgift att hålla koll på skolan, att det är rent och att lagen trivs. Tillsammans med sitt team löser hon eventuella problem som kan uppstå under veckan och det är Marjorie som har kontakten med Gothia Cup både inför, under och efter turneringen.

Har du några minnen som sticker ut lite extra från dina år på Gothia Cup?
– Jag har många. Ett är från förra året, när vi fick chansen att gå och kolla på en fotbollsmatch. Det var det chilenska laget som kom till Gothia Cup och de hade inte varit här på länge. Vi såg jättemånga från Chile, hejarklacken var stor, alla sjöng och det var varmt och härligt.
”Ett annat minne är när jag jobbade på Sjumilaskolan och ett irakiskt pojklag som bodde där hade tagit sig till semifinal. Det var första gången de tagit sig så långt. De var så glada att de kom med presenter, kramade oss och sade hur mycket de hade uppskattat oss under veckan. Det hela slutade med ett stort vattenkrig för alla som bodde där. Det var jättehärligt.”

Vad är det bästa med att vara funktionär?
– Kontakten med människor. Alla dialekter och språk, både från andra länder och andra städer i Sverige. Många ungdomar sätter sig och pratar med sina liv och upplevelser, det är fantastiskt kul att de vill dela med sig. Man får en chans att kanske vägleda dem lite.

Vad längtar du mest till?
– Att ta emot lagen. Några lag brukar komma redan på lördagen och då brukar vi ta emot dem på skolgården. Det är härligt att få dem att känna sig välkomna, alla brukar bli väldigt glada.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_puma