Till Gothia Cup för 36:e året i rad - Gothia Cup

Till Gothia Cup för 36:e året i rad

För 36:e året i rad kommer Makati FC att delta i Gothia Cup. Vi har pratat med klubbpresidenten Tomas Lozano som har tagit med sig tusentals filippinska barn till Göteborg.

Makati FC från Filippinerna har blivit en av de mest trogna och populäraste klubbarna i Gothia Cups historia. Klubben bildades 1976 av spanjoren Tomas Lozano, en före detta professionell fotbollsspelare i Real Madrid och Lens.

– När jag slutade att spela bestämde jag mig för att gifta mig och bosätta mot i Filippinerna, men även om jag hade slutat spela var min passion för sporten fortfarande stor. Hela mitt liv hade jag omgett mig av fotboll och jag levde min dröm som fotbollsproffs, säger han.

– Jag ville dela med mig av min kunskap och erfarenhet så jag grundade Makati FC 1976. Samma år, med tron att fotbollens grund och utveckling ligger i gräsrötterna, startade vi de första fotbollsskolan i Filippinerna, Makati Football School, MFS. Huvudmålet var att introducera och utveckla den vackra sporten fotboll till både lokala och till byar i omgivningen. MGS fungerar som en akademi för Makati FC.

Under en resa till Europa i början av 80-talet besökte Lozano Göteborg och Gothia Cup – och ett långt och fortfarande välfungerande relation inleddes. Han tog ett lag till Göteborg, sedan ett till och ett till…

– Som en del i vårt åtagande för ungdomars utveckling i MFC ville vi ge våra spelare nödvändig uppmärksamhet och erfarenhet för att påskynda deras tillväxt och utveckling. Vi ville också ge spelarna en möjlighet att lära sig uppskatta sporten från ett helt annat perspektiv.

– Vi gjorde en hel del research på flera internationella ungdomsturneringar och Gothia Cup stack verkligen ut. Den erbjöd mycket mer än bara fotbollen och det var exakt det vi ville låta våra spelare få uppleva. Denna minnesvärda och livslånga erfarenhet är anledningen till att vi tar våra spelare till Gothia Cup varje år.

Han har tappat räkningen på hur många spelare han och föreningen tagit till Gothia Cup, men det är runt 3 000. Omkring 130 lag från Makati har åkt till Göteborg genom åren.

– Det finns flera anledningar till att vi fortsätter att ta lag till Gothia Cup. För att nämna ett par så är den fantastiska turneringen alltid välorganiserad och med en underbar öppningsceremoni. Turneringen ger våra spelare bästa tänkbara kulturella upplevelsen då de får träffa så många fantastiska människor och vänner med samma intressen. Den härliga atmosfären och kamratskapen mellan ungdomar från hela världen är fantastisk.

Vad betyder Gothia Cup för barnen? 

– Som sagt så är det ett minne och erfarenhet för livet. Vi har många barn som nu är vuxna och har egna familjer och fortfarande i dag värderar dom sina minnen från Gothia Cup högt! Nu har de också barn som deltar i Gothia Cup!

Och för dig, var betyder Gothia Cup?

– Gothia Cup Kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Det är alltid en utmaning att organisera resan till Sverige för att delta i Gothia Cup, man måste lägga in både tid och energi. Det är mycket ansvar att ta hand om unga spelare, men varje gång jag ser leendena på barnens läppar känner jag en enorm glädje och tillfredsställelse.

I år kommer Makati FC att delta i Gothia Cup med två lag i B13 och ett i B14.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_mcd