Unified-klass nykomling i årets Kim Källström Trophy - Gothia Cup

Unified-klass nykomling i årets Kim Källström Trophy

Sedan 2011 har Kim Källström Trophy varit en del av Gothia Cup. Turneringen ingår som en Special Olympics-klass inom Gothia Cup och deltagarna i klassen är ungdomar med en intellektuell funktionsnedsättning.

– Kim Källströms Trophy är en självklar del av Gothia Cup, och en viktig del i turneringen. Precis som alla andra klasser tillför Kim Källström Trophy ett viktigt bidrag till gemenskapen i Gothia Cup, säger Maja Eklund som är koordinator för turneringen.

I år kommer en ny klass att ta plats i Kim Källström Trophy. Unified Sports är ett koncept där personer med och utan utvecklingsstörning förenas genom att utöva en sport tillsammans. Lagen utgörs av spelare i ungefär samma ålder och förmåga.

Idén är att generera social inkludering genom fotboll eller någon annan sport. Unified Sports bryter stereotypsfördomar genom att ha roligt tillsammans. Och inspirationen till konceptet kommer från en simpel grundidé: att tränia och spela tillsammans är en snabb väg till vänskap och kunskap.

– Att umgås genom att vara ett team och kämpa tillsammans är en speciell känsla, alla deltagare får en självklart och viktig roll i sammanhanget. Det stärker självkänslan, säger Maja Eklund.

Hur känns det att äntligen få in en Unified-klass i Kim Källström Trophy?

– Special Olympics har länge varit positiva till att införa en Unified-klass i Kim Källström Trophy. Och med tanke på den spridning som konceptet har fått nu internationellt, känns det om ett naturligt steg att implementera klassen i Gothia Cup, världens största internationella ungdomsturnering i fotboll.

– Det känns spännande och roligt att Kim Källström Trophy är först ut i Sverige med att arrangera en Unified fotbollsturnering, dessutom internationell.

 

 

Det kommer att vara ett svenskt lag och fyra stycken internationella lag som är med i Unified-klassen. Kim Källström Trophy spelas måndag-torsdag, med final på Heden torsdagen den 19:e juli.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_skf