Berjona Mbemba följer sin passion - Gothia Cup

Berjona Mbemba följer sin passion

Berjona Mbemba har gått mot fördomarna och följt sin egen passion. Som spelare och tränare har fotbollen tagit henne såväl till andra delar av Kongo som andra afrikanska länder.

Den utbildade idrottsläraren är tränare på CF Gothia och assisterande förbundskapten för Kongos damlandslag.

– Jag möter både tjejer och killar som säger: ”Fortsätt, det du gör är bra och viktigt!”, säger hon.

”Coach! Coach!” Killarna Berjona Mbemba tränar på Gothia Cups idrottsskola i Brazzaville, CF Gothia, är mellan nio och elva år och de försöker ivrigt få sin ledares uppmärksamhet för att visa upp den senaste finten eller trickset de lärt sig. Men när 24-åringen tar ton och samlar laget, står killarna tysta som på söndagsgudstjänsten och lyssnar på sin tränare.

Berjona Mbemba är 24 år och har varit ledare på skolan i tre år. När hon slutade spela själv, var det en självklarhet att fortsätta som tränare.

– Det finns många saker jag älskar med fotboll, framför allt att fotbollen gör att jag får träffa många människor både i Kongo och utanför Kongo. Du får lära känna andras humör och mentalitet och ser andras uppförande. Man lär sig hur man ska vara i en grupp och hur man leder en grupp, säger hon.

Hon började spela fotboll på gatan i kvarteret där hon växte upp och en dag kom en man fram och frågade om hon inte skulle börja spela med ett riktigt lag.

– Fotbollen har hjälpt mig mycket i livet. Tack vare att jag kunde komma till den klubben som spelare, kunde jag under min utbildning sedan återvända och göra min praktik där och det ledde till uppdraget som assisterande förbundskapten. Tack vare fotbollen har jag också kunnat ses i tv, då Africa News gjorde en intervju med mig i Pointe-Noire när jag coachade.

Hela världen kan se att i Kongo finns en tjej som är tränare, som är en förebild.

Känner du dig som en förebild?

– Det kan jag verkligen säga att jag gör. Det är många tjejer som säger att de vill vara som mig, de kommer fram och frågar hur jag har gjort för att komma hit och hur de ska göra för att nå dit.

Berjona vill vara den förebilden hon saknade, när hon valde att bli såväl spelare som tränare. Hon har mött många fördomar genom åren.

– I Kongo är damfotbollen inte så utvecklad, så fort någon ser en tjej spela kommer det kommentarer: ”Varför spelar du fotboll? Du slösar bort ditt liv! Du kommer ändå inte bli något!” Jag svarar inte, låter dem bara snacka. Men det gör ont inuti mig. För på ett sätt vet jag att de har rätt, att vi inte har kommit så långt med förutsättningarna för damfotboll här och det gör mig ledsen.

Hon menar att fotbollen har utvecklat henne som människa även utanför planen.

– Under träning och match måste jag ha förtroende för mig själv, att jag tar rätt beslut i rätt stund, och det har stärkt mitt självförtroende. Och jag har lärt mig att leda en grupp – jag är inte rädd att leda och tala inför en grupp, för jag är van från fotbollen och känner mig trygg i den rollen.

Berjona Mbemba tycker att CF Gothias arbete för att få in fler kvinnliga ledare är viktigt för att skicka rätt signaler till barnen på skolan.

– Vi pratar om jämställdhet i projektet och då måste vi visa det också. Det kan också hjälpa oss locka fler små tjejer att skriva in sig. Det ryktet kommer att sprida sig: ”Där borta finns det kvinnliga ledare, vi går dit och börjar spela.” De kan se att tjejer kan vara tränare och det väcker tanken ”vi kan också bli tränare”. CF Gothia är en viktig förebild för tjejer.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_skf