Internationella kvinnodagen på CG Gothia - Gothia Cup

Internationella kvinnodagen på CG Gothia

I samband med internationella kvinnodagen arrangerade Gothia Cups idrottsskola i Brazzaville, Kongo, en tjejdag, där 275 flickor och kvinnor idrottade och fick en inblick i verksamheten på CF Gothia.

Skolan fördubblade antalet tjejer i fjol och målsättningen med tjejdagen är att locka ännu fler tjejer till idrotten.

Gothia Cup driver tillsammans med Equmeniakyrkan idrottsskolan CF Gothia i Brazzaville. Vid starten, 2003, var det en fotbollsskola men sedan några år tillbaka har skolan adderat verksamheten med gymnastik och beachvolleyboll.

En stor del i det, var att kunna få fler tjejer in i verksamheten. I början var ett 50-tal tjejer med i fotbollen men de försvann en efter en och i dag är bara två av 170 fotbollsspelare tjejer.

– Föräldrarna blev oroliga, de tyckte inte att det var bra att deras döttrar spelade fotboll. Det finns en konstig föreställning sedan länge i Kongo, om tjejer och fotboll. Fördomar att om man blir professionell fotbollsspelare, blir man lesbisk, säger Hervé Mandilou, överledare på skolan.

Men genom gymnastiken och beachvolleybollen har det totala antalet tjejer på skolan fördubblats det senaste året och förhoppningen är att det ökade antalet tjejer på området, ska leda till att fler lockas även till fotbollsplanen. I anknytning till träningarna, deltar barnen och ungdomarna i sociala aktiviteter, med allt ifrån utbildning i skolans tio ledstjärnor till engelskundervisning och föreläsningar i livskunskap; fysiologi och pubertet, våld på grund av kön, hygien, sexuellt överförbara infektioner, diskriminering – ämnen som är tabu i många hushåll.

I dag är cirka hundra tjejer och två hundra killar inskrivna på CF Gothia, dit de kommer efter skolan för att idrotta på eftermiddagarna. I samband med internationella kvinnodagen arrangerade skolan, tillsammans med den evangeliska kyrkan i Kongos departement för ”kvinnor och familj”, en tjejdag på centret i området Mfilou i Brazzaville.

Under en heldag spelade 275 flickor och kvinnor fotboll, volleyboll, de sprang stafett och möttes i den kongolesiska tävlingen nzango – för att lyfta vikten av en jämställd idrott. Efter fjolårets tjejdag skrev många nya tjejer in sig på skolan och förhoppningen är en liknande effekt i år.

Samtidigt pågår ett aktivt arbete för att öka antalet kvinnliga ledare på CF Gothia. Jämställdheten är en av tre punkter skolan satt fokus på inför 2017 och ett viktigt arbete är att få in fler kvinnor som ledare.

– Dels handlar det om att föräldrar kommit till mig och sagt att ”jag vill inte skicka hit min dotter, för ni har bara manliga ledare” och när jag förklarar att vi har jättebra manliga ledare, menar de ändå att det hade känts tryggare med även kvinnliga ledare. Vi har haft målsättningen från start att ha lika många killar och tjejer på skolan, så vi vill locka hit fler tjejer, säger Gustav Foborg, koordinator för skolan från Equmeniakyrkan och Gothia Cup, och betonar:

– Men framför allt tror vi att ledargruppen blir bättre och mer dynamisk, med större kunskap och förståelse för barnen, om vi har både män och kvinnor som ledare. Särskilt i en kultur som den här, som är väldigt könsuppdelad, så har män och kvinnor olika kunskap och perspektiv för att möta barnen.

CF Gothia har gått ut i skolorna och i församlingarna i Brazzaville och aktivt letat efter och uppmuntrat kvinnor att söka sig till centret. Ledarna på skolan är kontrakterade för ett år i taget och till 2017 har tre nya kvinnliga ledare anställts.

– Barnen har inga problem alls att följa och acceptera en kvinnlig ledare. Det är mer manliga ledare som är rädda att förlora sin roll för att vi tar in fler kvinnliga ledare, och då tycker de att jag personligen är emot dem, säger Hervé.

I dag är fem av 16 ledare/tränare kvinnor.

– Vi har levt i en tid då kvinnor har negligerats och tryckts undan. Det börjar hända saker i samhället också – förut var inga kvinnor ministrar, nu är åtta av ett 30-tal ministrar kvinnor. Där växer också förståelsen för att det är viktigt med jämställdhet. Kvinnors rättigheter och värde uppmärksammas mer och mer i Kongo, säger han.

Hervé ser en framtid där han i sin roll ersätts av en kvinna.

– Varför skulle vi inte kunna ha en överledare här en dag som är kvinna? Det hade varit fantastiskt.

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_lan