Världens bästa spelare stöttar Gothia Cup-kampanj - Gothia Cup

Världens bästa spelare stöttar Gothia Cup-kampanj

Gothia Cup genomför i år en informationskampanj mot sexuella trakasserier: ”Respect Every Body”. Världsstjärnorna Carli Lloyd, Lilian Thuram och Lotta Schelin är ambassadörer för budskapet.

– Gothia Cup vill ta ansvar för att höja kunskapen i frågan och förändra de attityder och normer vi har i vårt samhälle i dag, säger Malin Jonson, kommunikationsansvarig för Gothia Cup.

Gothia Cup är världens största mötesplats för fotbollsspelande ungdomar. Sedan starten 1975 har missionen varit att skapa möten mellan världens ungdomar för att öka kunskapen om och förståelsen för varandra.

I fjol inledde vi fairplay-projektet ”Celebrate the Game”, för att vi tillsammans kan förbättra klimatet på och vid sidan av fotbollsplanen. Arbetet för ett respektfullt uppträdande fortsätter 2017, men i år vidgar vi det till hur vi bemöter varandra utanför fotbollsplanen.

Med kampanjen ”Respect Every Body” vill Gothia Cup medvetandegöra samhällsproblemet med sexuella trakasserier. Syftet är att lyfta frågan om eget ansvar, om respekten för ens egen och andras kroppar, om gränsdragning och framför allt om hur vi alla kan vara aktörer i den här frågan, som aktiva åskådare. För att förändra de värderingar som finns i samhället i dag måste samhället i stort agera mot attityder och beteenden som normaliserar olika former av sexuella ofredanden.

– Vi har 35 000 ungdomar samlade på Gothia Cup som vi upplever att de lyssnar på oss. Vi pratar mycket om förebilden Gothia Cup och då är det vårt ansvar att prata med våra ungdomar även om den här typen av frågor. Även om det inte handlar om fotboll, tror vi att vi genom fotbollen kan nå fram till ungdomarna i en så viktig fråga, säger Malin Jonson.

Budskapet kommer att spridas på Gothia Opening Ceremony, inför 50 000 personer på Ullevi, och sedan via såväl fysisk som digital information under Gothia Cup-veckan.

Ambassadörer för kampanjen är amerikanska landslagsstjärnan Carli Lloyd, utsedd till världens bästa spelare de två senaste åren; Lilian Thuram, Frankrikes meste landslagsspelare genom tiderna som i dag föreläser över hela världen om rasism; samt Lotta Schelin, Sveriges mesta landslagsmålskytt genom tiderna och högaktuell inför EM i Nederländerna.

– Det betyder otroligt mycket att de här tre förebilderna ställer sig bakom vårt budskap. Nu hoppas vi att alla – Gothia Cup-deltagare och andra – hjälper till att sprida ordet och tar ansvar för hur vi bemöter varandra: Respect Every Body, säger Malin Jonson.

This post is also available in: enEnglish

Subscribe to our newsletter!

Gothia Cup
The worlds largest and most international youth football tournament.
Contact us

Main Partner

SKF

Official Partners

Coca Cola
McDonalds
Umbro
Liseberg
Liseberg
Kronfågel
KLM
Volkswagen
NeH

Copyright © 2018 Gothia Cup

Gothenburg, Sweden
ad_kron